Аматерска позоришна трупа из Српца ниже успјехе: Сцена јача самопоуздање младима

Дејан Јовичић
Аматерска позоришна трупа из Српца ниже успјехе: Сцена јача самопоуздање младима

СРБАЦ - Бављење аматерским позориштем не развија само глумачке вјештине већ јача самопоуздање и савладава страх од јавних наступа, што може бити од велике користи младим људима у будућем животу и раду.

Каже то извршна директорица Аматерске позоришне трупе “Миленијум” из Српца Санела Видовић додајући да су недавно представили 12. ауторску представу под називом “Колаж 23”.

Видовићева наглашава да њихова нова представа дочарава улазак младих у свијет глуме и потврђује да у Српцу постоји велико интересовање младих за ову врсту умјетности.

- Прича прати тужну и усамљену дјевојчицу Сашку која одлучи да се упише на часове глуме јер их похађа њена симпатија и постепено стиче нова познанства и заљубљује се у театар. То се дешава и у стварности јер млади који једном закораче на “даске које живот значе” веома брзо заволе позориште и изграде сопствену личност - рекла је Видовићева.

Позориште “Миленијум” у Српцу основано је 2006. године и у почетку је бројало свега шест чланова, а сада их је активно више од тридесет.

- Готово сви наши полазници уписали су се на факултете након средње школе, а неки похађају управо студије глуме. Што је посебно важно, почели су размишљати много шире, укључујући се у културна и друга дешавања у мјестима у којима живе и то показује да наш труд није био узалудан - истакла је Видовићева.

Глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић, која је режирала представу, каже да су кроз разне сценске ситуације научили дјецу да поштују ред, рад и дисциплину.

- Након двадесетогодишњег искуства рада са младима закључила сам да дјеци највише прија да се докажу на сцени, што је било довољно да осмислим овакав редитељски концепт и прикажем њихов глумачки развој. Кроз вјежбе дикције и говорења поезије, сценски покрет, акробатику и плес, створили смо позоришну чаролију и усадили дјеци осјећај припадања и среће - рекла је Зрнићева.

Средњошколац Огњен Миљевић из Српца је већ пет година члан “Миленијума” и до сада је глумио у четири представе, а његов живот се, како каже, након уласка у ово аматерско позориште промијенио из коријена.

- Био сам заглављен у затвореном кругу интровертности, а сада сам никад слободнији и отворенији, у чему ми је помогао и брат који је прије мене почео да похађа глуму. Повећао сам своје интересовање за филмску и позоришну умјетност, упознао многе блиске пријатеље, стекао дух заједништва и постао бољи човјек у сваком погледу - каже Огњен.

Хуманост

Представа “Колаж 23” имала је и хуманитарни аспект. Сва средства од продаје улазница усмјерена су за лијечење Наташе Давидовић из Српца која болује од малигног обољења, а на недавној премијери прикупљено је 3.040 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана