Александар Јеличић из Дервенте упорношћу и снагом прескаче све препреке

Јана Кезић
Александар Јеличић из Дервенте упорношћу и снагом прескаче све препреке

ДЕРВЕНТА - Упорност, воља и напорни тренинзи свакодневица су тридесетогодишњег фитнес инструктора Александра Јеличића из Дервенте, који помјерајући границе физичке издржљивости показује да ништа није немогуће.

Ни 25 компликованих препрека, распоређених на 12 километара нису представљале проблем Александру, који је савладао изазовну “Tribalion Green” трку, на успону од 400 метара надморске висине.

Поменута трка је организована протеклог викенда у кањону Таре, а Јеличић каже да је била сјајно осмишљена те да је специфичност овог такмичења то што се одвија у нетакнутој природи.

- Трка је била заснована на многим препрекама, а посебан доживљај је управо та нетакнута природа кроз коју се одвијала ова авантура - рекао је Јеличић, који је и власник дервентског Фитнес центра “Фит Џ”.

Препреке на копну, као што су пењање уз конопац, ношење терета, пузање, прелажење преко зидова те прелажење висећих мердевина, како каже, за њега нису биле много компликоване, због чега их је оцијенио као средње тешке.

- Много волим да тренирам па се већ 12 година бавим фитнесом, а посљедњих седам мјесеци почео сам и да трчим три пута седмично по неколико километара комбиновано, по равном, али и по шуми. Тако да ми препреке нису тешко пале, али за мене који не волим хладну воду највећи шок је била хладна планинска ријека, у којој смо морали да ронимо испод препреке - казао је Јеличић за “Глас Српске”.

Објаснио је да се од учесника на овом такмичењу захтијевало да имају изузетну физичку спремност, али и координацију.

Јеличић је препреке попут високих зидова, пењања уз конопац, пузања кроз блато, ношења џакова са пијеском, вуче терета, гађање кладивом у мету, пливање, водене препреке у кањону и високе успоне прешао за нешто више од сат и 40 минута. Истиче да се на трку пријавио јер му је била занимљива, с обзиром на то да се од такмичара не тражи само да дионицу истрче, него треба и да се изборе са различитим компликованим препрекама.

- Трчање ми није јача страна у поређењу са људима који то раде годинама, иако редовно тренирам. Али ипак сам знао да ћу на препрекама бити добар, јер сам се спремао неколико мјесеци. Поред тренинга у теретани сам трчао, како на мањим дионицама до пет километара, тако и на стази Бабино брдо - Марковац која је дуга чак осам километара - рекао је Јеличић.

Објаснио је да је у овој авантури било више од 2.000 учесника те да се поред овог када год има прилику такмичи и у поњерлифтингу, јер се труди да споји снагу и издржљивост.

Мимо адреналинских трка његова посебна љубав је и трансформација.

- Више од двије трећине свјетске популације има проблема са вишком килограма, а те цифре, нажалост, расту из дана у дан. Мени је велико задовољство када видим да се неком промијенио изглед и позитивно утицао на здравље, самопоуздање и све што носи та промјена - рекао је Јеличић. Сви ти резултати су, како додаје, потврда да његов систем функционише па му то даје вољу да ради још више и боље.

Онлајн тренинг

Како би помогао свима да дођу до жељеног циља, када је ријеч о физичком изгледу и килограмима, Александар Јеличић се одлучио да води и онлајн тренинге.

- На овај начин могу да помогнем свима који желе да тренирају, али нису из мог града или не могу да долазе на тренинге уживо - каже Јеличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана