Аџић: Веома добро уређена комунална предузећа у Градишкој

Срна
Аџић: Веома добро уређена комунална предузећа у Градишкој

ГРАДИШКА - Градоначелник Градишке Зоран Аџић оцијенио је данас да су градска комунална предузећа, о чијем раду у прошлој години је расправљано на сједници Скупштине града, веома добро организована и да извршавају задату функцију.

Аџић је истакао да пословни разултати градишког "Водовода" показују да је то једно од најуређенијих комунланих предузећа у региону, те да је доказ те тврдње и позиција овог предзећа на ранг-листама међународних пројеката, као што су пројекти УНДП-а, Европске комисије и МЕГ пројеката, који има за циљ јачање економске самосталности комуналних предузећа.

"Добијање бесповратног међународног гранта од 29 милиона КМ за реконструкцију и доградњу канализационе инфраструктуре довољно говори о резултатима рада менаџмента жВодоводаж из Градишке", додао је Аџић.

Он је рекао да је, захваљујући агилности комуналног предузећа "Градска чистоћа", видљиво да је подручје цијеле Градишке све уређеније.

"Овом предузећу су придодате и одређене дјелатности, као што су уређење путних комуникација у руралним срединама и обиљежавање саобраћајне сигнализације. Требамо бити задовољни њиховим радом, али смо и свјесни да увјек може боље", каже Аџић.

Он је нагласио да постоји проблем у раду комуналног предзећа "Топлана" јер је у мандату претходне власти потписан уговор о концесији у уступању свих основних срадстава овог предузећа на период од 15 година бањалучком предузећу "ИЕЕ".

"Гријање јесте квалитетно, али је проблем што се поједине ставке из уговора не извршавају, као што је обавеза предузећа жИЕЕж да шири мрежу и повећава број корисника. То се није десило и мораћемо озбиљно да поразговарамо са овим предузећем у којем правцу ће се уговор даље релизовати јер не можемо дозволити да се број корисника даљинског гријања смањује и тако повећава број мањих котловница и додатно загађује околина", навео је Аџић.

Осим извјештаја о раду комуналних предузећа, одборници градског прламента усвојили су данас и извјештај о раду Развојне агенције Градишка "Рага", за коју Аџић каже да је постигла значајне успјехе за само двије године постојања.

"Направили смо значајне искораке и добили похвале од УНДП-а и Европске комисије, који тврде да је жРагаж једна од најбољих развојних агенција на подручју БиХ. У пројектима прекограничне сарадње, гдје учествује око 50 развојних агенција из БиХ, Хрватске и Црне Горе, за Градишку је одобрено око 10 одсто пројеката, што довољно говори о раду наше развојене агенције", навео је Аџић.

Према његовим ријечима, мала и средња предузећа из Градишке увидјела су значај ове агенције, која је за та предузећа писала пројекте и успјела да им обезбиједи знатна средства за развој и запошљавање нових радника.

Коменатришући тврдње опозиције да комунална предузећа неосновано повећавају број запослених, Аџић је рекао да опозиција нема конструктивне приједлоге, наводећи да је у "Водоводу" сада четири радника мање него када је актуелна власт 2016. године преузела руковођење овим предузећем.

Одборник ПДП-а Горан Бијелић рекао је да је опозиција изнијела своје тврдње о стварима које сматра да нису добре у раду градских комуналних предузећа, тврдећи да су финансијски оптерећена повећаним издацима за плате радника.

"Сматрамо да ће се у овој изборној години наставити са новим запошљавањем, што ће комунална предузећа довести у незавидан финансијски положај", напоменуо је Бијелић.

На данашњој сједници Скупштине града Градишка усвојени су и извјештаји о пословању јавних предузећа Спортски центар "Сервицијум" и "Радио Градишка", те разматрана информација о пословању "Деп-от" из Бањалуке за 2019. годину.

Одборници су усвојили информације о стању у привреди, пољопривреди, шумарству и ловству, организовању и функционисању цивилне заштите за 2019. годину, те стању објеката и мјерама заштите од поплава на подручју града.

Усвојене су и информације о стању у областима културе, спорта, информативне дјелатности, статусу и положају националних мањина и стамбеној области на подручју града за прошлу годину.

Одборници градског парламента усвојили су Програма рада предшколске установе "Лепа Радић" за радну 2020/2021. годину, са одлуком о давању сагласности за повећање броја дјеце у васпитним групама.

Усвојене су одлуке о оснивању професионалне ватрогасне спасилачке јединице града Градишка, о допуни одлуке о оснивању "Туристичке организације града Градишка", о измјени и допунама одлуке о комуналном реду, те одређене одлуке из области просторног планирања и имовинско-правних односа.

За начелника Одјељења за развој и међународне пројекте града Градишка именована је Данијела Милетић, која је на претходној сједници била именована за вршиоца дужности начелника овог одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана