ЈУ ЗЗЗ РС – Филијала Требиње: Оглашава слободна радна мјеста на дан 18.09.2019. године

ЈУ ЗЗЗ РС
ЈУ ЗЗЗ РС – Филијала Требиње: Оглашава слободна радна мјеста на дан 18.09.2019. године

Огласи за слободна радна мјеста објављени су у штампаном издању “Гласа Српске” од 18.09.2019. године.

Детаљне информације о свим објављеним слободним мјестима заинтересовани могу наћи на веб страници Завода www.zzzrs.net  или у бироу гдје су пријављени ао незапослено лице.

***

                                                                                          

“ЉБИЉЕ”ДОО

 ЉУБИЊЕ

 

 

КОНКУРС

за пријем на позицију

 

1. Комерцијалисте - 1 извршилац за подручје БиХ - бањалучка регија

 

Услови за комерцијалисте:

 

• Минимум средња стручна спрема без обзира на усмјерење,

• Пожељно радно искуство на истим или сличним пословима, у прехрамбеној индустрији, фармацији или козметици у трајању од најмање једне године,

• Рад на рачунару - самосталан рад/МC office пакет, Power Point, интернет,

• Возачка дозвола Б категорије - активан возач.

 

Начин аплицирања на радно мјесто:

 

- Пријаву са биографијом која садржи основне податке о кандидату послати на mail [email protected]  или путем поште на адресу:

“Љбиље”д.о.о. Љубиње, Црногорски пут бб, Љубиње.

• Пријаве могу слати сви заинтересовани кандидати са територије Босне и Херцеговине.

• На разговор биће позвани само кандидати који уђу у ужи избор.

• Конкурс је отворен до попуњавања радних мјеста.

***

 

“ЉБИЉЕ”ДОО

 ЉУБИЊЕ

 

ЈАВНИ КОНКУРС

за пријем приправника у радни однос са високом стручном спремом

(на подручју Бањалуке, Сарајева и Херцеговине)

 

1. Дипломирани агроном ............................................................................ ........ 1 извршилац

2. Дипломирани економиста …............................................................................ 1 извршилац

3. Дипломирани правник  ....................................................................................... 1 извршилац

4. Дипломирани технолог ..................................................................................... 1 извршилац

 

I Општи услови:

За пријем у радни однос кандидати морају испуњавати сљедеће опште услове:

- да је на евиденцији Завода за запошљавање РС,

- да је старији од 18 година,

- да има општу здравствену способност.

 

II Посебни услови:

Поред општих услова прописаних законом, кандидати морају испуњавати и сљедеће посебне услове:

- VI степен стручне спреме (пољопривредни факултет, економски факултет, правни факултет или технолошки факултет)

- Пожељно познавање једног страног језика (првенствено енглеског);

- Добре комуникацијске способности;

- Познавање рада на рачунару;

- Активан возач
 

III Потребни документи:

Кандидати су дужни да уз пријаву на конкурс доставе:

- биографију,

- копије дипломе о завршеној школској спреми,

- копију увјерења о држављанству

 

Кандидати који буду изабрани дужни су прије почетка обављања приправничког рада доставити љекарско увјерење о здравственој способности.

Пријем приправника извршиће изборна комисија. О времену и мјесту разговора сви кандидати који испуњавају опште и посебне услове биће благовремено обавијештени.

Пријаве на конкурс, са доказима о испуњавању општих и посебних услова, достављају се на адресу:

“Љбиље” д.о.о. Љубиње

Црногорски пут бб, Љубиње

Република Српска, БиХ

Или у електронском облику на е-mail: [email protected]

Рок за подношење пријава је 30 дана од дана објављивања јавног конкурса.

Неблаговремене и непотпуне пријаве неће се узимати у разматрање у смислу обављања разговора - интервјуа са кандидатима.

***

ЈУ СШЦ СВЕТОЗАР ЋОРОВИЋ”

ЉУБИЊЕ

 

КОНКУРС

за пријем у радни однос

 

На одређено вријеме до 31.8.2020. године.

1. Професор руског језика, 8 часова седмично, у Берковићима ................. 1 извршилац са искуством и положеним стручним испитом.

 

Поред општих услова предвиђених Законом о раду (“Службени гласник Републике Српске” бр. 01/16 и 66/18) да је држављанин Републике Српске и Босне и Херцеговине, да је пунољетан, да је радно способан, да није осуђиван правоснажном пресудом за кривична дјела учињена против достојанства личности, морала, службене дужности, трговине људима, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем, кандидати треба да испуњавају и посебне услове из члана 104. Закона о средњем образовању и васпитању (“Службени гласник Републике Српске” бр. 41/18), Правилника о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника у средњим техничким и средњим стручним школама (“Службени гласник Републике Српске” бр. 29/12, 80/14 и 83/15). Право учешћа на конкурсу имају и лица која су по прописима важећим до ступања на снагу Закона о средњем образовању и васпитању (“Службени гласник Републике Српске” бр. 41/18) испуњавали услове у погледу профила и звања наставника и лица која су стекла радни стаж ван школе у трајању од најмање годину дана у струци, уколико испуњавају остале услове конкурса.

 

Кандидати су дужни доставити доказе за испуњавање наведених услова и то:

- Увјерење о држављанству,

- Извод из матичне књиге рођених ,

- Овјерену фотокопију дипломе о завршеном првом циклусу студијског програма у четворогодишњем трајању са најмање остварених 240 ECTS бодова у којој је наведено стручно звање у одређеној области или еквивалент (дипломе стечене ван БиХ и Републике Србије послије 6. априла 1992. године требају бити нострификоване),

- Увјерење о положеном стручном испиту за рад у настави,

- Потврду о радном стажу и

- Пријаву (потписану од стране кандидата) са кратком биографијом, адресом и контакт телефоном.

Љекарско увјерење, од надлежне здравствене установе, о психичкој и физичкој способности за рад са ученицима се доставља након што кандидат буде изабран на конкурсу, а прије заснивања радног односа (не старије од 6 мјесеци).

 

Школа ће службеним путем прибавити увјерење о неосуђиваности за кандидата који буде изабран на конкурс, а прије заснивања радног односа.

 

Пријем кандидата у радни однос вршиће се у складу са одредбама Правилника о поступку за пријем у радни однос у средњој школи и начину бодовања критеријума за пријем (“Службени гласник Републике Српске” број 24/19) , те је за бодовање потребно доставити сљедеће документе.

- Додатак дипломи, који садржи податке о просјеку оцјена током студирања или увјерење високошколске установе о просјеку оцјена током студирања, ако у дипломи на постоје подаци о просјеку оцјена),

У изузетним случајевима, уколико кандидат из оправданих разлога не може прибавити документ о просјеку оцјена током студирања, просјечна оцјена се може доказати овјереном фотокопијом индекса

- Увјерење издато од Завода за запошљавање о времену проведеном на евиденцији незапослених лица за незапослена лица која се налазе на тој евиденцији (након стицања стручне спреме тражене конкурсом)

- Увјерење о радном стажу издато од ранијег послодавца које треба да садржи податке из којих се јасно види: врста посла, степен стручне спреме и дужина оствареног радног стажа по врстама посла,

- Увјерење општинског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, ако се ради о кандидату из категорије породице погинулог борца,

- Увјерење општинског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, ако се ради о кандидату из категорије ратног војног инвалида,

- Увјерење општинског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, ако се ради о кандидату из категорије борца.

 

 

Кандидати су дужни доставити овјерене копије свих докумената (не старије од 6 мјесеци) и те копије неће бити враћене кандидатима.

 

Списак кандидата који испуњавају услове конкурса школа ће објавити на огласној табли школе 30.9.2019. године.

Са кандидатима који су благовремено доставили пријаве и испуњавају услове конкурса обавиће се тестирање и интервју 3.10.2019. године у просторијама школе у 10 сати.

 

Кандидати се неће посебно позивати и они који се не појаве на тестирању у заказано вријеме сматраће се да су одустали од пријаве.

 

Конкурс остаје отворен осам дана од дана објављивања.

 

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се узимати у разматрање.

 

Пријаве са одговарајућом документацијом доставити на адресу: Јавна установа Средњошколски центар “Светозар Ћоровић”, Светосавска 22, Љубиње, са назнаком “Пријава на конкурс”.

***

ЈУ ГИМНАЗИЈА ЈОВАН ДУЧИЋ”

ТРЕБИЊЕ

 

КОНКУРС

за избор наставника

 

1. Професор француског језика - 16 часова - НА ОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ, до повратка радника са боловања, најдуже до 31.8. 2020. године.

 

- Потребно је да сви кандидати имају радно искуство и положен стручни испит за рад у васпитно-образовном процесу.

- Уколико за поменуто радно мјесто не буде пријављених кандидата са радним искуством и положеним стручним испитом, бодоваће се кандидати без искуства и положеног стручног испита за рад у васпитно-образовном процесу.

Право учешћа на конкурсу имају и лица која су стекла радни стаж ван школе у трајању од најмање годину дана у струци, уколико испуњавају остале услове прописане Законом о средњем образовању и васпитању.

Право учешћа на конкурсу имају и лица која су по прописима важећим да ступања на снагу Закона о средњем образовању и васпитању испуњавали услове у погледу степена и врсте стручне спреме.

Кандидати су дужни да поред општих услова предвиђених Законом о раду (“Службени гласник Републике Српске” број 1/16) испуњавају и услове предвиђене Законом о средњем образовању и васпитању (“Службени гласник Републике Српске” број 41/18), Правилником о врсти стручне спреме наставника и стручних сарадника у Гимназији (“Службени гласник Републике Српске” број: 34/15 и 83/15) и Правилником о поступку за пријем у радни однос у средњој школи и начину бодовања критеријума за пријем (“Службени гласник Републике Српске” број 24/19).

 

Уз потписану пријаву од стране кандидата, на којој ће обавезно бити назначена адреса и контакт телефон, кандидати достављају сљедећа документа:

1. Увјерење да је држављанин Републике Српске и Босне и Херцеговине,

2. Извод из матичне књиге рођених или овјерену копију личне карте, којом се доказује да је кандидат пунољетан,

3. Увјерење да против кандидата није покренут кривични поступак за дјела учињена против достојанства личности, морала, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем,

4. Овјерена фотокопија дипломе о завршеном првом циклусу студијског програма у четворогодишњем трајању, са остварених најмање 240 ECTS бодова или еквивалент и стручно звање у одређеној области (дипломе одговарајуће стручне спреме које нису издате у Босни и Херцеговини и Републици Србији или на територији бивше СФРЈ до 6. априла 1992. године морају бити нострификоване),

5. Увјерење о положеној педагошко-психолошкој и дидактичко-методичкој групи предмета, које је дужан доставити кандидат за наставника који у току студија није положио педагошко-психолошку и дидактичко-методичку групу предмета,

6. Увјерење о положеном стручном испиту за рад у васпитно-образовном процесу,

7. Увјерење да се кандидат ослобађа обавезе полагања стручног испита или да је положио разлику дијела испита у складу са правилником којим се регулише полагање стручног испита,

8. Додатак дипломи, који садржи податке о просјеку оцјена током студирања или увјерење високошколске установе о просјеку оцјена током студирања, уколико у дипломи не постоје подаци о просјеку оцјена,

9. Увјерење Завода за запошљавање о времену проведеном на евиденцији незапослених лица која траже запослење,

10. Увјерење о радном стажу издато од ранијег послодавца код којег је кандидат био запослен:

- на радном мјесту које одговара стручној спреми и профилу који се тражи овим конкурсом,

- на радном мјесту у школи на другим пословима, а који одговарају стручној спреми која се тражи овим конкурсом,

- на радном мјесту ван васпитно-образовног рада, а који одговарају стручној спреми и профилу који се тражи овим конкурсом,

- као неверификовани радник на пословима у школи, у складу са чланом 108. ст. 10. и 11. Закона о средњем образовању и васпитању.

Из свих увјерења треба јасно да се види врста посла, степен стручне спреме и дужина оствареног радног стажа по врстама посла. Уколико је кандидат радио с непуним радним временом, то радно вријеме је потребно прерачунати у пуно радно вријеме.

11. Увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу члана породице погинулог борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије породице погинулог борца,

12. Увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу ратног војног инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије ратног војног инвалида,

13. Увјерење општинског/градског органа управе надлежног за борачко-инвалидску заштиту о утврђеном статусу борца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, уколико се ради о кандидату из категорије борца,

- Љекарско увјерење (о психичкој и физичкој способности за рад са дјецом) доставиће кандидат који буде изабран,

- Увјерења из члана 5. ст. (1) тачка 4) и 5) Правилника о поступку за пријем у радни однос у средњој школи и начину бодовања критеријума за пријем (“Службени гласник Републике Српске” број 24/19) школа ће службеним путем тражити за кандидата који буде изабран, а прије заснивања радног односа.

- Кандидати су дужни доставити овјерене фотокопије свих докумената и те копије неће бити враћене.

- Тестирање и интервју са кандидатима обавиће се у петак, 4.10.2019. године, са почетком у 13 часова, у просторијама школе.

- Школа ће списак кандидата који испуњавају услове поставити на огласну таблу школе, а по могућности и на интернет страницу школе, и то:

http://www.gimnazijaducic.com , најкасније три дана прије заказаног тестирања и интервјуа.

- Кандидати који испуњавају услове неће се посебно позивати на тестирање и интервју, а ако се не појаве на тестирању и интервјуу, сматраће се да су одустали од конкурса.

 

Пријаве слати на адресу:

ЈУ Гимназија “Јован Дучић”, Вожда Карађорђа 1, 89 101 Требиње

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се узимати у разматрање.
Конкурс остаје отворен 8 (осам) дана од дана објављивања.

***

КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ ЗАВОД

ТРЕБИЊЕ

 

 

ЈАВНИ КОНКУРС

за пријем радника

 

1. Полицајац у оквиру Службе обезбјеђења КПЗ-а Требиње ............... 3 извршиоца.

 

I Општи услови:

1. да су држављани Републике Српске или Босне и Херцеговине,

2. да су старији од 18 година,

2. да имају општу здравствену способност,

3. да нису осуђивани за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање 6 мјесеци или кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у установи,

4. да нису отпуштани из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти БиХ три године прије објављивања јавног конкурса,

5. да се на њих не односи члан IX. Став 1. Устава Босне и Херцеговине.

II Посебни услови:

1) Средња стручна спрема, IV степен образовања, да нису старији од 27 година живота, да имају положен стручни испит за звање “полицајац” по програму који је прописан Правилником о условима и начину полагања стручног испита радника службе обезбјеђења КПУ РС или да имају радног искуства као припадници службе обезбјеђења других установа, полиције, судске полиције или војске, као и да испуњава здравствене и психофизичке способности.

III Потребна документа:

Уз пријаву на конкурс кандидати су дужни приложити сљедећу документацију:

- диплому о завршеном образовању,

- увјерење о положеном стручном испиту за звање “полицајац” по програму који је прописан Правилником о условима и начину полагања стручног испита радника службе обезбјеђења у КПУ РС или потврду о радном искуству као припадник службе обезбјеђења других установа, полиције, судске полиције или војске.

- биографију са подацима,

- извод из матичне књиге рођених,

- увјерење о држављанству,

- овјерену изјаву да лица нису отпуштана из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу власти БиХ, три године прије објављивања конкурса,

- овјерену изјаву да се на њих не односи члан IX. став 1. Устава БиХ,

- доказ да нису осуђивани за кривично дјело од најмање 6 (шест) мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у овој установи,

- доказ о општој и здравственој способности изабрани кандидат ће доставити по завршетку изборне процедуре.

Документација која се доставља уз пријаву на јавни конкурс мора бити у оригиналу или у овјереној копији.

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се узимати у разматрање.

Рок за подношење пријаве за конкурс је 8 (осам) дана од дана посљедњег објављивања.

Са сваким кандидатом који буде испуњавао опште и посебне услове обавиће се провјера психофизичких способности, као и интервју, о чему ће кандидати бити благовремено обавијештени на адресу и број телефона који су навели у пријави.

Пријаве на јавни конкурс са доказима о испуњавању општих и посебних услова достављају се лично или путем поште на адресу:

Казнено-поправни завод Требиње, ул. Републике Српске бр. 31, са назнаком: пријава за конкурс.

***

ОПШТИНА КАЛИНОВИК

 

ЈАВНИ КОНКУРС

за пријем приправника у Општинску управу општине Калиновик

 

I - У Општинској управи општине Калиновик, у оквиру реализације “Програма подршке запошљавању младих са ВСС у статусу приправника у 2019. години” Завода за запошљавање РС, извршиће се пријем приправника, лица са статусом дјеце погинулих бораца ВРС и завршеном високом стручном спремом - први циклус студија са остварених најмање 240 ECTS бодова, и то:

● Дипломирани теолог са 240 ECTS бодова ............... један (1) извршилац.

 

II - Опис послова

Приправник се прима у радни однос на одређено вријеме, на период од 12 мјесеци, ради стицања радног искуства у струци и оспособљавања за полагање стручног испита за рад у управи.

 

III – Општи услови за пријем приправника у радни однос

Приправник мора испуњавати сљедеће опште услове.

1) да је држављанин Републике Српске, односно БиХ,

2) да је старији од 18 година,

3) да има општу здравствену способност (достављају изабрани кандидати по окончању конкурсне процедуре),

4) да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у општинској управи јединице локалне самоуправе,

5) да није отпуштан из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било ком нивоу власти у БиХ, три године прије објављивања конкурса,

6) да није у сукобу интереса, односно да не обавља дужност која је неспојива са дужношћу службеника у општинској управи.

 

IV - Посебни услови за пријем

Поред општих услова, пријављени кандидати морају испуњавати и сљедеће посебне услове:

- завршен факултет одговарајућег смјера,

- статус дјетета погинулог борца ВРС,

- да се налази у евиденцији Завода за запошљавање.

 

V - Потребни документи

Уз пријаву, која се подноси на посебном обрасцу који се налази у пријемној канцеларији Општинске управе општине Калиновик и на званичној интернет страници општине Калиновик, кандидат доставља доказе о испуњености општих и посебних услова наведених у јавном конкурсу.

1. Као доказ о испуњавању општих услова кандидат прилаже фотокопију увјерења о држављанству РС, односно БиХ (овјерену од стране надлежног органа) и изјаве у писаној форми да кандидат:

- није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у општинској управи јединице локалне самоуправе,

- није отпуштан из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било ком нивоу власти у БиХ, три године прије објављивања конкурса,

- није у сукобу интереса, односно да не обавља дужност која је неспојива са дужношћу службеника у општинској управи.

2. Као доказ о испуњавању посебних услова кандидат је дужан приложити фотокопију:

• дипломе о завршеном факултету,

• увјерења о просјеку оцјена у току студирања или додатка дипломи из кога се може видјети просјек оцјена у току студирања,

• одговарајућег доказа о статусу дјетета погинулог борца ВРС, у складу са Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС,

• увјерења да се налази у евиденцији Завода за запошљавање РС.

 

VI - Поступак пријема

Поступак пријема приправника у радни однос јавним конкурсом спроводи Комисија, коју именује начелник општине из реда запослених у Општинској управи општине Калиновик након објаве јавног конкурса.

Комисија је дужна да утврди благовременост и потпуност пристиглих пријава, изврши контролу испуњености општих и посебних услова, обави интервју са кандидатима који испуњавају услове, изврши бодовање кандидата и утврди редослијед кандидата, тј. приоритетну ранг-листу.

Критеријуми и начин оцјењивања кандидата који испуњавају услове предвиђене конкурсом за пријем приправника, су сљедећи:

- просјек оцјена

- дужина чекања на запослење у струци

- општи утисак

Прворангирани кандидат, по приједлогу Комисије за спровођење јавног конкурса, дужан је да у року од седам дана, од дана пријема обавјештења комисије, достави доказе о испуњавању општих и посебних услова у оригиналу или овјерену фотокопију, као и увјерење о здравственој способности.

Ако прворангирани кандидат не достави напријед наведене доказе у прописаном року или ако на основу достављених доказа Комисија утврди да кандидат не испуњава опште и посебне услове, позваће сљедећег кандидата по броју освојених бодова са листе успјешних кандидата да достави горе наведене доказе.

Са изабраним кандидатом закључиће се уговор о обављању приправничког стажа, у трајању предвиђеном законом.

 

VII - Рок и начин подношење пријава

Рок за подношење пријава је 15 дана од дана објављивања јавног конкурса у дневном листу “Глас Српске”.

Јавни конкурс ће за вријеме трајања рока за пријаву бити објављен и на званичној њеб-страници општине Калиновик.

Пријаве на јавни конкурс достављају се лично на писарницу општине или путем поште, на адресу: Општина Калиновик, начелник општине, са назнаком “Пријава на конкурс - Комисији за спровођење поступка пријема”, Карађорђева бр. 37, 71230 Калиновик.

***

 

ОСНОВНИ СУД У ТРЕБИЊУ

 

На основу члана 48. Закона о судовима РС (“Сл. гласник РС” бр. 37/12, 44/15 и 100/17) и члана 12. Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Основном суду у Требињу, расписује се

ЈАВНИ КОНКУРС

за пријем на праксу судијског приправника - волонтера

 

I

 

- Судијски приправник - волонтер у сједишту Основног суда у Требињу......... 1 извршилац

 

II

 

Општи услови:

 

а. да је држављанин РС,

б. да има општу здравствену способност,

ц. Да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора најмање од 6 мјесеци или за кажњиво дјело које га чини неподобним за обављање послова у државним органима.

 

 Посебни услови:

 

д. завршен правни факултет

 

III

 

Уз пријаву на конкурс кандидати су дужни доставити:

 

е. диплому о завршеном правном факултету,

ф. увјерење о држављанству (не старије од 6 мјесеци),

г. увјерење да против кандидата није потврђена оптужница за кривично дјело (не старије од 3 мјесеца),

ф. увјерење о осуђиваности, односно неосуђиваности

 

Са кандидатима који испуњавају услове конкурса, обавиће се интервју.

Рок за подношење пријава на конкурс је 15 од дана објављивања у дневном листу “Глас Српске”.

Пријаве се могу доставити непосредно Основном суду у Требињу или путем поште на адресу: Ул. Вука Караџића бр. 6, 89101 Требиње.

***

ЈУ СРЕДЊОШКОЛСКИ ЦЕНТАР ФОЧА

ФОЧА

 

На основу члана 129. Закона о средњем образовању и васпитању (“Службени гласник Републике Српске” број 41/18), директор школе доноси

 

ОДЛУКУ

о поништењу конкурса

 

Поништава се конкурс у цјелости објављен дана 21.8.2019. године, због неблаговременог именовања вршиоца дужности директора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана