Велики брат: Убиство свата и барикаде (9) - Изетбеговић: Референдум не одређује структуру БиХ

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (9) - Изетбеговић: Референдум не одређује структуру БиХ

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Исто тако, што се тиче починилаца овог злочина, ја знам да је то једна процедура и надам се да ће, нарочито пошто је таква ситуација и тај догађај има такве страшне реперкусије, вјероватно ће се наћи злочинац. Живот се људима не може вратити који су убијени, али свеједно, мислим да ће се то ријешити. Дакле, чини ми се да је поента у овоме да би управо зато, предсједниче, што сте ви нарочито јуче давали те изјаве из којих је могло доћи до овог закључка о којем ја говорим и за које вам ја кажем да га је народ стварно тако схватио. Ову материју би требало, у овом саопштењу, још мало опширније разрадити. Ја сам јутрос...

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Тешко је гдје ми једно хоћемо, ви друго, па онда се надмудрујемо. Ми нећемо да овим референдумом одредимо структуру БиХ или да прејудицирамо ове преговоре. Ми то нећемо, не тражимо то. Према томе, лако се око тога споразумјети. Изволите предложите какву хоћете формулацију. Ми то нећемо. Референдум је рјешавао једно питање, он не рјешава питање трансформације БиХ. Он нема за предмет да прејудицира ни на који начин. Ово што ми тамо преговарамо. То што је отворено, то је ствар некаквих договора. Г. Дукић каже овдје ријеч "унутрашња" је сувишна. Да је бришемо. Не унутрашњу. Него реорганизацију... БиХ да бришемо ту ријеч. А што се тиче овог питања, мислим да је на задовољавајући начин формулисано ово питање злочина. Ја ћу вам казати једну потпуну интимну ствар. Ја кад сам јуче за ручком чуо то да је убијен човјек тамо, ја сам слистио са стола све што није мој обичај био. Једноставно сам гурнуо све са стола и све се поразбијало. Мене је то ужасно погодило, морам рећи. Ужасно ме је погодио тај случај. Не никако мање него вас. Према томе, има свака осуда мјеста. Најискренија осуда мјесто је тог догађаја. То је страхота што се догодило јуче. Само, има један други случај. Немојте, ја кад сам се касније смирио онда су ми рекли чекај, било је и наших људи случајева па не знам јесу ли они бацили ствари са стола кад су чули да је убијен у Шипову човјек, кад је убијен човјек у Братунцу, итд. Треба човјек имати, не можемо ми сад, ја то најискреније осуђујем. Али ипак ми знамо да има и тих људи, ти људи ходају по Шипову. Нико није ухваћен. Нико. Не знам је ли 13 или 15 људи убијено - Муслимана. Сваких мјесец - два дана погине по 1-2 човјека па ми не направимо толико чудо. Наравно, чуда треба правити, али не може бити чудо за један случај, а нема чуда за други случај. У томе је проблем. Ја, право да вам кажем, јуче сам рекао - најрадије бих, ако се не можемо споразумјети, да ми наше злочинце похватамо, ви ваше што су побили људе и да их овдје у парку све подједнако. Ја бих био за ту ствар. Да се крај учини томе. Схватате ситуацију каква је. Ужасно је то што се догодило, околности под којима се догодило. То је била свадба. То само луд човјек. Ја, право да вам кажем, мислио сам да му је неко дао паре да то уради. Јер, ништа се горе за муслимански народ није могло десити. Ништа горе. Ја оно кад сам рекао у извјештају рекао сам "То је пуцањ у Босну и Херцеговину." Ја то тако доживљавам. Међутим, мислим било каква формулација овдје, којом се то осуђује, прихватљива је. Према томе, ми немамо некаквих суштинских проблема. Дајте да ријешимо некако ту ствар. Да то не прејудицирамо ни на који начин преговором. Да то ставимо. Да осудимо злочин који смо иначе синоћ... Има данас и посебна изјава СДА о том догађају, има моја изјава синошња. Ево, и Предсједништво нека каже... ријечима то питање. И шта имамо још у ствари од некаквих суштинских ствари?

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Имамо ову ТВ.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Што се тиче ТВ. Ми имамо нека схватања о ТВ, ви имате друга схватања. Не можемо ми бити сасвим задовољни ТВ. Ви знате да стално они на неки начин те националне странке, те ово, те оно, итд. Није то наша ТВ. Иначе, да је наша ТВ. Она јесте мало бх. оријентисана, то су људи бх. оријентисани. Нису страначки оријентисани. Али јесу бх. оријентисани пошто смо ми прилично бх. оријентисани. Она се поклапа са неким нашим изјавама. Али што се тиче њихове пропаганде, могу вам рећи да ћемо по тој пропаганди ми изгубити изборе. Стално је пропаганда да смо криви за ову ситуацију. Ја мислим да нисмо криви. Стање је такво. Комунисти су се били почели цијепати и ко зна, да су потрајали можда би се иста ствар десила, јер тако је била кренула. Само што се то заборавило. Али и економска криза која влада ено и у Албанији. Нема доле ни нација, ни националних странака, али је ужас један. Ситуација је таква. Слична је ствар у Русији. То је један остатак система који није могао, који је можда имао најбољу... да организује живот, али није био слободан и није могао да организује, па је остала неимаштина. Међутим, ТВ користи прилику па покушава да добије за будуће те грађанске странке, некакве поене и то користи. Међутим, ми не можемо, из принципијелних разлога, ми не можемо као Предсједништво давати никакав суд о томе. Можемо то оставити као некакве страначке договоре које би, евентуално, као страначки људи данас-сутра договорили и хајмо покушати нешто направити. А што се тиче Кризног штаба, молим вас, дајте да се то не уноси у закључке. Дајте да то на сљедећој сједници размотримо. Ви ставите некакве приговоре, ми ћемо то размотрити. Није проф. Ганић, који је предсједник Кризног штаба, човјек који неће казати, ако је у име мира, не морам бити предсједник Кризног штаба, врло важно. Само немојте да на овај начин то радимо. Није то пут. Дајте да око 2-3 основне ствари које су сада. Овај први догађај и ово друго, што ја схватам као најбитније питање, то је да ли референдум, можете ви како хоћете... ако не желите спомињати референдум можете казати, можемо прешутити ту ријеч.                          

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана