Велики брат: Убиство свата и барикаде (15) - Договор о уклањању барикада

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (15) - Договор о уклањању барикада

У касарни Лукавица, на Мојмилу данас сам лично видио много муслимана СДА, војске наоружане, која је опколила касарну. Ја вас молим да се то скине. Горе нема барикада. Немојте да се ико више игра са касарном и са војском. У Лукавици у касарни имам један општи насртај Срба због неког страха за заштиту, каже Кукањац

Кад дође до употребе силе онда ту трава мало гдје расте. Кад дође до употребе силе жртве су велике и неизбјежне, нарочито у градовима. Зато бих замолио да ми вечерас изађемо овдје, да се једном прихватљивом варијантом и платформом да се тај народ врати и да живи тај град, додаје Кукањац

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

 

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

КУКАЊАЦ: Морам да вам кажем још неке ствари. У касарни Лукавица, на Мојмилу, данас сам лично видио много муслимана СДА, војске наоружане, која је опколила касарну. Ја вас молим да се то скине. Горе нема барикада. Ја сам издао наређење. Немојте да се ико више игра са касарном и са војском. И ту ја сам имао команданта бригаде једнога коме сам рекао, Енвере и ти си муслиман, иди горе и реци људима нека се не играју главама, нека иду кућама, нећемо ми никога дирнути ако нас не дирне. Морам исто да вам кажем да у Лукавици у касарни имам један општи насртај Срба. Не мислим буквално насртај, него долазак због неког страха за заштиту. Ја сам са њима разговарао, ја сам морао да издвојим разговор са представницима тих. Смирите се, ријешиће се, био сам ја данас у руководству, биће изјава, добићете одговоре, итд. То су доста незгодне ситуације. Ја сам данас у више сосова упадао. Не сосова, него људи окруже. Ја наиђем на барикаду муслимана. Ко је шеф, онда он зауставља мене и каже: Ја сам, Хасан. Добро, Хасане, шта је? Каже они тамо поставили и ми поставили. Морам да вам кажем ово. Хасан каже: Генерале, војска је изашла из касарне и укопава се горе на брду. Прво ја одмах знам да то није тачно, али одем тамо, има ли ишта, нема. Хајде доведите Хасана и увјерим Хасана. Увјери се Хасан стварно да нема. Али се горе утврђују и муслимани и Срби. Сви се укопавају, то је изнад Рајловца. Да би, кад сам се вратио, опет зауставише. Питам гдје је Хасан, кажу - Смијенили смо га. Што сте га смијенили? Кажу - Зато што је ишао код вас тамо. Он је озбиљан човјек, толико се био забринуо. Једва ме пропустише. Кажу, генерале што ниси оним тамо наредио да скину. Мислим, треба отићи.

Још нешто да вам кажем. Било је неких вијести да се дијели оружје на улици. То нема везе. Нико није изашао нигдје да дијели оружје, то је само нечија измишљотина. Ја бих замолио да ово руководство и сви ми имамо једнак однос. Оно што се догађало у Травнику према мојих 12 војника, то је нешто сулудо, то је нешто страшно и то је трајало пет-шест дана. Г. Ченгић је ишао тамо и то рашчишћавао. Знате, то је нешто да се опколи један објекат и 12 војника опколи једна маса. Њих 300 је дошло из Херцеговине. То је истина, није то претпоставка. То је све утврђено. Ја бих замолио да имамо у свим овим случајевима једнак аршин, једнак однос. Мало сте нам заштитили те војнике, морам свима да кажем, сем Ченгића. Али ја сам интервенисао и преко Ганића и Јури сам рекао и Жепинићу. Дуго је прошло. Добро, догодило се. Е сад, како могу да допринесем овој ситуацији као командант. Прво, мислим да људи све морају лијепо, људски да ријеше. Ја сам данас пуно говорио, много разговарао. И са Србима и са муслиманима. Нисам са Хрватима, њих није... Нема их данас, нигдје их није било. Данас су Срби и муслимани на разним барикадама и са оружјем, итд. Ја мислим, г. предсједниче да ова изјава и можда и ваш иступ услиједи данас, вечерас или сутра. Да не буде касно. Да иступите мало, да смирите, да дате једну гаранцију, итд. Ја мислим Рајку Дукићу требало би, ево сад смо овдје сједили, и да се мало те барикаде скину. Мој вам је предлог. Иначе, употреба силе је врло проблематична. То долази у крајњој некој десетој варијанти. Јер кад дође до употребе силе, онда ту трава мало гдје расте. Кад дође до употребе силе, жртве су велике и неизбјежне, нарочито у градовима. Зато бих замолио да ми вечерас изађемо овдје, да се једном прихватљивом варијантом и платформом да се тај народ врати и да живи тај град. То је мој предлог и што се нас тиче, ми смо допринијели и доприносимо да се ово ријеши. Имамо спремне јединице. Нико нигдје не излази. Спремне су у случају да неко насрне на нас. Ето, ја сам толико.

МУХАМЕД ЧЕНГИЋ: Дукић и ја и Жепинић и Делимустафић идемо на ТВ и да дамо изјаву око тога. Онда они да кажу како ће се то ријешити даље. Под надзором МУП-а да се дигну барикаде и српске и муслиманске и да нема проблема.

АЛИЈА ДЕЛИМУСТАФИЋ: Ја бих да ми идемо на барикаде.

ФРАЊО БОРАС: Предсједник нека иде на ТВ.

МУХАМЕД ЧЕНГИЋ: Немојте да предсједник иде.

РАЈКО ДУКИЋ: Не може ићи Ченгић на ТВ. Ово није ствар Ченгића и моја. Мислим да мора предсједник и члан Предсједништва. Било је пуно и других мишљења или да се да саопштење Предсједништва.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Мислим да је најбоље да то буде саопштење. Јер од усменог изјављивања... (заједнички разговор)

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Да направимо неки редослијед. Да барикаду по барикаду полако скинемо, а да усагласимо у саопштењу шта је. Да се састало једно тијело.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Г. предсједниче, молим вас ако могу да кажем и ово. Пошто су објављени захтјеви Кризног штаба српског народа, између осталог то се односило и на ТВ, г. Борас и ја и г. Остојић смо данас нешто одрадили. Одрадили и припремили за ову вечерашњу сједницу нашу.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Да то остану ваша лична мишљења о том проблему. Предсједништво то не може да ради. Ми ћемо исто тако дати неко мишљење о томе. Мислим да остану лична мишљења.

 (Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана