Велики брат: Убиство свата и барикаде (13) - Изетбеговићева превара

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (13) - Изетбеговићева превара

Мислим да је довољно широко да се каже да референдум не прејудицира организацију БиХ. Довољно је широк појам који не каже ништа. Ја једноставно искључујем да се каже да (прејудицира) међународни третман државе, јер због међународног третмана је гласано, каже Изетбеговић Морам овдје то да кажем и сматрам да ништа не штетим свом народу да кажем да се није ништа десило референдумом. Референдумом се десило нешто. Исто као што се нашим плебисцитом десило, додаје Плавшић

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

 

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Ја сам рекао своје. Мислим да је довољно широко да се каже да не прејудицира организацију БиХ. Довољно је широк појам који ни у очима грађана који су гласали за овај референдум не каже... Јер не каже ништа. Ја једноставно искључујем да се каже да и међународни третман те државе, али због међународног третмана је гласано, шта ће бити сутра, хоће ли Европа у тој ситуацији која је настала и која како ће то урадити је друга ствар. А да ја унапријед кажем да сматрам да је референдум... на тај проблем, то је мало превише. Не можете тражити од мене ту ствар. Једноставно, како бих то могао објаснити новинарима шта значи ова изјава. Овако, ако то прећутим, ја нисам рекао ни да одређује, ни да не одређује. Барем нисам стављен уза зид на неки начин. Немојте тражити, ипак, оно што се не може урадити. Ово што се може урадити, јер је предмет ове Конференције коју води ЕЗ један предмет уређења БиХ, организације, реорганизације, трансформације и чега хоћете у БиХ. Али није заиста питање, прије свега, међународног третмана, јер је то питање међународних неких форума горе. Немојте то тим условљавати, јер заиста отежавате ми. Неке ствари се не могу рећи. Дајте да ријешимо ствар. Не морамо, на крају крајева, ријешити све за један дан.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Ја сам данас добро читала овај текст који смо срочили. Ово "унутрашње" г. Дукић има право и то смо рекли да може да се брише. Нисам само ја него сам консултовала још два универзитетска професора да прочитају захтјев и да прочитају ову формулацију. И рекли су. Ја сам себе провјеравала, мој начин размишљања, моју логику ту. И рекли су да је то тај смисао. И заиста сам доведена у ситуацију да се ми, што сам ја то данас до подне испред Кризног штаба заступала. Ја морам овдје да кажем заиста да сам се потрудила, да ја своју логику провјеравам. И то од људи који припадају Кризном штабу, које сам нашла у кризном штабу. Мени се чини да ово што је г. Дукић рекао "унутрашњег" да то има пуног смисла. То је нешто што је заиста данас промакло и, ако би се као што смо рекли да нема проблема да се брише то "унутрашње", г. Дукићу то је смисао и то би била једна, да кажемо, званична – службена формулација која мора да има један званични тон и мислим да га има. Не можемо ићи у другу крајност и казати заиста, ја морам овдје то да кажем и сматрам да ништа не штетим свом народу да кажем да се није ништа десило референдумом. Референдумом се десило нешто. Исто као што се нашим плебисцитом десило. Ми смо нашим плебисцитом показали да смо за ону формулацију која је тамо и то има одраза на ситуацију у БиХ. Референдумом се десило нешто. Ова формулација овдје мислим да може да буде прихваћена са овим брисањем "унутрашњим". Али исто тако вам кажем не бих прешла преко тога, ових даљих захтјева који се односе на средства информисања. Г. Борас, ако хоће да извијести о томе. Ја сам рекла, немам шта друго да кажем.

РАЈКО ДУКИЋ: Ја се слажем г. Ганићу али се исто тако слажем да се вечерас разријешите одмах предсједника Кризног штаба и Кризни штаб и да направимо компромис па да не одгађамо ништа, знате.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Да вам кажем, г. Ганићу.

РАЈКО ДУКИЋ: Нема никаквих проблема. Ја предлажем да г. Плавшић и Витомир Жепинић, да неко од вас оде до барикада, ја ћу свесрдно се залагати да се барикаде повуку.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Ићи ћемо.

РАЈКО ДУКИЋ: Али исто тако нема никаквих проблема, да се и ово каже молим вас, да Предсједништво сматра да је престала потреба за постојањем Кризног штаба. Па нека предсједник изађе у другу... па нека ангажује чланове Предсједништва.

ЕЈУП ГАНИЋ: Да вам кажем једну ствар.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Ја мислим да г. Ганић није заљубљен у тај посао.

ЕЈУП ГАНИЋ: Нисам. Ја сам био и у свим српским крајевима гдје је била криза. Ја сам ипак успио тамо да будем примљен без инцидената. Неки су ми људи чак и захвалили. Ја сам тражио неке нестале војнике. Чини ми се да сам доста урадио за српски народ. Али, ја желим да на сљедећој сједници Предсједништва поднесем извјештај и да једноставно, ако Предсједништво, а видим да је таква клима, усмјери те дјелатности, нека оконча, нека да Влади. Али ја сам човјек политичар, не желим да доживљавам политичке поразе и уцјене. У том смислу да кажем сада да се подноси оставка и смјена. Ја нисам ништа лоше урадио.

Ја сам ипак човјек који је разговарао са најширим кругом људи у Републици. И мислим да би то од грађанства било схваћено као једна уцјена. Према томе, имамо сједницу Предсједништва. Абдић и Кљуић су ми рекли да они желе да ја поднесем извјештај и да разговарамо на сљедећој сједници Предсједништва о Кризном штабу.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Ако могу да вам прочитам члан на основу којег је формиран Кризни штаб. (заједнички разговор)

Може се ту направити једна формулација на основу овог члана да заиста ви нисте у питању. Колега Ганићу, нисте у питању ви, него Кризни штаб који је преузео компетенције других институција. Али да видите како пише, врло је кратко, два реда: "Ради проучавања одређеног питања (члан 84.) и припремања приједлога, Предсједништво може образовати комисију или радну групу као привремено радно тијело". Предсједништво може да каже "Кризни штаб је био привремено радно тијело, завршио је рад". На основу овог члана.

 (Наставиће се)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана