Српска раскинула седам уговора о изградњи хидроелектрана

capital.ba
Српска раскинула седам уговора о изградњи хидроелектрана

БАЊАЛУКА – Влада Републике Српске раскинула је седам концесија за изградњу малих хидроелектрана (МХЕ), од којих се највећи број односи на МХЕ планиране на ријеци Врбањи.

 

 

Из Министарства енергетике и рударства РС за портал Capital.ba су потврдили да је на сједници одржаној 11. априла Влада донијела рјешења о раскиду Уговора о концесији за изградњу хидроелектрана са седам концесионара.

Ријеч је о концесијама за изградњу МХЕ „Врбања И”, „Грабовица”, „Коритине” и „Врбањци”, све на ријеци Врбањи.

Раскинути су и уговори за МХЕ „Сокочница” на истоименој ријеци, „Медна Склоп” на ријеци Медијанци и „Понор” на ријеци Понор.

„Концесионари са којима су раскинути уговори нису испунили уговорне обавезе ни након 13 година од закључења уговора о концесији. Концесионари нису израдили пројектну документацију, ријешили имовинско-правне односе, прибавили потребне сагласности и одобрења, обновили гаранцију за извођење, обезбиједили финансијска средства нити отпочели изградњу мале хидроелектране и пратећих објеката”, навели су у Министарству.

Имајући у виду наведено, одржавање предметних уговора о концесији изгубило је свој циљ, те је предложено и усвојено њихово раскидање.

Раније истраживање портала Цапитал показало је да је велики број концесионих уговора у РС годинама у застоју, да значајан број концесионара нема новца за инвестирање, а да оне МХЕ које су изграђене запошљавају мали број људи.

Грађани Републике Српске дали су у претходним годинама десетине милиона марака власницима малих хидроелектрана по основу накнаде за обновљиве изворе енергије, а корист коју је Српска имала од тих хидроелектрана веома је упитна.

Након што је власт Српске најавила укидање подстицаја, власници МХЕ запријетили су тужбама. На крају су подстицаји укинути само за вјетроелектране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана