Миловић: РиТЕ Гацко извор живота и гаранција опстанка људи

Агенције
Миловић: РиТЕ Гацко извор живота и гаранција опстанка људи

Требиње - Влада Републике Српске инвестирала је у посљедњих десет година 300 милиона КМ у Рудник и Термолектрану Гацко, јер је ово предузеће извор живота и гаранција опстанка људи не само са подручја ове општине, већ цијеле регије, рекао је Срни директор Рудника Гацко Срђан Миловић.

Он је напоменуо да је Рудник успио да обезбиједи концесију на 73.000.000 тона угља, чиме је обезбијеђен несметан рад Термоелектране још 30 година.

"Рудник и Термоелектрана Гацко су стратешко предузеће које производи 30 одсто електричне енергије у Републици Српској и уколико би дошло у ситуацију да не може да производи, била би угрожена цјелокупна привреда, али и све институције", рекао је Миловић.

Као један од битних пројеката којим ће бити обезбијеђена сигурија производња електричне енергије, Миловић је навео измјештање тока ријеке Мушнице, чиме ће бити заштићен не само коп од поплава, већ ће бити обезбијеђене и довољне количине угља.

Он је додао да је реализација пројекта измјештања ријеке покренута ове године због могућег угрожавања копа од полава какве су се десиле у Републици Српској, што би, како каже, проузроковало велике посљедице.

Миловић је дементовао спекулације да се у Рудник уводе извођачи радова без расписивања тендера и непосредним договором, напомињући да то није тачно и да ниједан посао у овом предузећу није закључен на такав начин.

"Закон о јавним набавкама је предвидио тачно шта се може уговарати непосредним договором, а то су вриједности до 6.000 КМ, док сви послови чија је вриједност већа иду на јавно оглашавање", каже Миловић.

Он је напоменуо да су четири уговора, о којима се спекулише, проведена по преговарачком поступку, али по Закону о јавним набавкама, којим се дозвољава такав поступак у хитним, ванредним околностима.

"У свим случајевима је задовољена конкуретност, а учествовале су четири конкурентске фирме и комисија је донијела одлуку на основу њихове економске понуде", рекао је Миловић и напоменуо да је ријеч о три уговора са предузећем "Термоградинг" и једним са "Херцег градњом".

Он је подсјетио да се прошле године у марту појавило клизишта у површинском копу Грачаница и да је том приликом ријека Мушница потопила стари дио копа, због чега су Влада Републике Српске, "Електропривреда Српске" и Управа предузећа донијела хитне мјере санације, па се два уговора односе на тај посао.

"То су биле хитне и неопходне мјере које је радила претходна Управа, јер је била угрожена производња, због чега су ти преговори вођени преговарачким поступком", истакао је Миловић, напомињући да је само један уговор провела садашња Управа која је на функцији од децембра.

Он је поручио да сви који имају било какве примједбе на такве уговоре могу да се обрате тужилаштву и другим надлежним институцијама.

Миловић је најавио нове реконструкције и улагања у Руднику, као и запошљавања, подсјећајући да је у посљедње вријеме у РиТЕ Гацко запослено више од 150 радника, од којих 20 дипломираних инжењера са бироа за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана