Испуњни услови из писма намјере са ММФ-ом

Aгенције
Испуњни услови из писма намјере са ММФ-ом

Сарајево, 16. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић и шеф Мисије Међународног монетарног фонда /ММФ/ Рон ван Роден оцијенили су на састанку у Сарајеву, у оквиру четвртог прегледа стендбај-аранжмана са ММФ-ом, да су испуњени услови из писма намјере закључно са 30. јуном, што је обухваћено у овом извјештајном периоду.

Из Министараства финансија и трезора БиХ саопштено је да је на састанку оцијењено да су институције на нивоу БиХ испуниле свој дио обавеза из писма намјере и да се у наредном периоду треба усмјерити на активности планирања буџета за 2014. годину.

Током разговора наглашено је да је потребно појачати контроле у наплати индиректних пореза, те повећати транспарентност у овој области, како се наводи, и у препорукама техничке мисије ММФ-а из прошле године.

Шпирић, који је и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, рекао је да је већ заказана тематска сједница овог тијела посвећена реализацији препорука техничке мисије ММФ-а, те да је УО УИО усвојио неопходне законске измјене и подзаконске акте који треба да унаприједе рад УИО и ефикасност у наплати индиректних пореза.

Шпирић је нагласио да је охрабрујуће што су побољшани економски показатељи за прву половину ове године, попут раста индустријске производње, бруто друштвеног производа, те покривености увоза извозом, што треба бити подстрек за развој реалног сектора и привлачење страних инвестиција.

Представници ММФ-а оцијенили су да је у изборној 2014. години неопходно очувати фискалну дисциплину.

У делегацији ММФ-а био је и резидентни представник ММФ-а у БиХ Рубен Атојан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана