Гавран: Излазак еврозоне из рецесије може имати позитивне ефекте на БиХ

Aгенције
Гавран: Излазак еврозоне из рецесије може имати позитивне ефекте на БиХ

Сарајево - Економски стручњак и савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран сматра да излазак еврозоне из рецесије и постепено побољшање економске ситуације у ЕУ, као највећем извозном тржишту, може имати искључиво позитивне ефекте на БиХ.

"Можемо очекивати повећање тражње, односно повећање наруџби наших извозних производа на тим тржиштима јер наш извоз се углавном односи на неке полупроизводе и сировине које користе финални прерађивачи у ЕУ", изјавио је Гавран за Фену.

Наиме, у увјетима опоравка та ће се производња повећавати и када се она повећава постоји и основ за веће наруџбе и повећање нашег извоза. Такођер се отварају и боље перспективе да инвеститори више улажу у БиХ.

Гавран наглашава да је то свакако далеко од правог опоравка и од неког економског развоја еврозоне, те да се не смијемо заваравати и очекивати да ће то спасити бх. економију или да ће сада одмах доћи до неке наше економске експанзије.

"Међутим, у овако лошој ситуацији када унутрашње подршке привреди практично нема, као ни побољшања услова пословања, када су економске реформе чиста теорија и апстракција, сваки позитивни импулс, па и овај може допринијети бх. економији, њеном опстанку и побољшању извоза оних компанија које још опстају и извозе", додао је Гавран.

Еврозона је у другом тромјесечју ове године изашла из рецесије послије 18-мјесечног опадања привредне активности, потврдили су у сриједу објављени подаци Еуростата.

По тим подацима, привредна активност у 17 земаља које користе еуро је од 1. априла до 30. јуна порасла за 0,3 посто у односу на претходни квартал, што је мало боље него што се прогнозирало.
Исти раст је забиљежен и у 27 чланица, након што је у првом кварталу забиљежен пад од 0,1 посто.

У поређењу с истим кварталом прошле године, БДП у еврозони је мањи 0,7 посто, а у ЕУ27 0,2 посто.

Аналитичари су у еврозони очекивали раст од 0,2 посто у другом кварталу послије шест узастопних квартала опадања привредне активности, најдужег периода рецесије у хисторији еврозоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана