Епидемија преполовила зараду у текстилној индустрији у Српској: Прољећна колекција остала на лагеру

Милијана Латиновић
Епидемија преполовила зараду у текстилној индустрији у Српској: Прољећна колекција остала на лагеру

БАЊАЛУКА - Епидемија вируса корона преполовила је зараду у текстилној индустрији у Српској јер је добар дио прољећне колекције остао у складишту, због чега текстилци смањују производњу одјевних комада за јесен.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је за “Глас Српске” да колекција за прољеће није ни стигла на полице продавница јер су већ у марту малопродајни објекти у Српској затворени због епидемије.

- Када су продавнице почеле радити, за прољећну колекцију је већ било касно. Услиједила су велика снижења, а многи су робу продавали и по дисконтним цијенама, само да извуку неки динар - казао је Рачић.

Нагласио је да ће губици у сектору текстила, коже и обуће сигурно бити и већи како вријеме буде одмицало.

Власница фирме “Сана Линеа” из Костајнице Босиљка Дејановић каже да су због короне смањили обим прољећне колекције за око 30 одсто.

- У тренутку затварања малопродајних објеката нисмо били комплетирали колекцију, тако да смо тада одлучили да оно што није завршено остане у репроматеријалу. Све се то веома одразило на пословање, а губици су око 50 одсто у односу на исти период лани. У марту и априлу се роба продаје, а већ у мају крећу снижења. Ове године продаје није ни било, одмах се почело са скидањем цијена не бисмо ли ишта успјели продати - рекла је Дејановићева, додавши да ово предузеће има 12 својих продавница.

Она је казала да је “Сана Линеа” започела производњу женске конфекције за јесен, али да су обим производње умањили за око 20 одсто.

- Закупи за продајне објекте су велики и морамо радити да бисмо могли опстати, али радимо мање него претходних година. Полугодишњи резултат је негативан и надам се само да ћемо на крају године имати барем позитивну нулу - истакла је Дејановићева.

Исту судбину дијели и предузеће “Кармен лајн” из Лакташа, које ће, како каже власник и директор Зорислав Стојић, бити принуђено да смањује број запослених уколико се ситуација ускоро не поправи.

- Текстилна индустрија је нискоакумулативна грана привреде оптерећена великим бројем радника, у којој су зараде скромне у односу на друге гране привреде, а када се догоди нешто попут ове епидемије, ситуација је равна катастрофи. Никакву помоћ за април још нисмо добили, а губици су око 50 одсто - рекао је Стојић, додавши да стрепи да будућност носи отказе. Стојић је казао да ова компанија има већ припремљену колекцију за јесен-зиму, те да ће ослушкујући тржиште одлучити о даљим корацима.

Радна мјеста

Горан Рачић каже да је неизвјесна будућност пред привредницима у сектору текстила, коже и обуће.

- Проблема је много, радницима се морају исплаћивати плате, а у овом моменту многа радна мјеста су угрожена - рекао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана