Зворничко предузеће “НСГ Рент” уплатило новац за “Шећерану”: Диоба чека крај судских спорова

Милијана Латиновић
Зворничко предузеће “НСГ Рент” уплатило новац за “Шећерану”: Диоба чека крај судских спорова

БИЈЕЉИНА - Зворничко предузеће “НСГ Рент” уплатило је јуче 2,95 милиона марака за имовину бијељинске “Шећеране”, а коначна диоба у некадашњој Фабрици шећера биће извршена када буду окончани судски спорови који су у току.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, подсјетивши да је фирма из Зворника имовину некадашњег семберског гиганта купила за три милиона марака те да је већ раније уплатила депозит у износу од 50.000 марака.

- Све је поштовано, новац је уплаћен и у току дана требало би да буде потписан купопродајни уговор и “НСГ Рент” је сада власник имовине стечајног дужника - рекао је јуче Матић.

Говорећи о намиривању повјерилаца појаснио је да је око 90 одсто радника продало своја потраживања те да ће разлучни повјериоци бити намирени у проценту од 95 одсто.

Матић је подсјетио да је стечај у овом предузећу могао бити окончан још крајем прошле године, али да је епидемиолошка ситуација све закомпликовала. Он је подсјетио да је Одбор повјерилаца дао позитивно мишљење о понуди “НСГ Рента”, али ништа није могло бити ријешено без Скупштине, на чије се заказивање чекало два и по мјесеца.

Имовина “Шећеране” продавана је годинама по цијени од десет милиона марака.

Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће биле су заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске.

Послије њих, у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији.

За Фабрику шећера у стечају био је заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, а на листи заинтересованих била је и фирма “Унимонт” из Лознице, као и фочанска компанија “Павгорд”.

Фабрика шећера у стечају је од 2015. године.

Имовина

Фирма “НСГ Рент” из Зворника је постала власник 15.000 квадрата пословног простора комплекса некадашње Фабрике шећера.

Осим тога, куповином имовине “Шећеране” у њихово власништво прешло је и 50 хектара земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана