“Житопромет” у марту пали машине

Данијела Бајић
“Житопромет” у марту пали машине

БИЈЕЉИНА - Фочанска компанија “Павгорд” купила је јуче непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион КМ и тако постала стоодстотни власник овог некадашњег млинско-прерађивачког гиганта из Бијељине који би са радом поново требало да почне већ 1. марта.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Житопромета” Душан Томић додавши да су до 15. јануара, до када је био рок за пријаву на трећу лицитацију, откупљена су три промјерка документације и достављена једна понуда.

- Фочанска компанија “Павгорд” једина је доставила понуду и њена цијена је била 3,1 милион КМ, а с обзиром на то да се јуче више нико није појавио, прихватили смо понуду. Задовољан сам што смо коначно нашли купца, да се овај стечај не би дужио. На радост многих, како радника тако и сарадника, “Житопромет” би у марту поново требало да почне са производњом - казао је Томић и додао да је прије стечаја у овој фирми радило 113 радника.

Он је подсјетио да је непокретна имовина “Житопромета” понуђена прво по цијени од 9,28 милиона марака, а потом је на другој лицитацији снижена на 8,36 милиона КМ, док је на трећој продавана за 3,9 милиона КМ.

- Ова фочанска компанија, која је нешто раније купила покретну имовину ове фирме, уплатила је и 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж - рекао је Томић.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се прије двије године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. Проблеми су трајали годину дана, а отварање стечаја у децембру 2019. године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и новог инвеститора, компаније “Павгорд”.

На рочишту које је одржано у фебруару 2020. године признато је 6,2 милиона марака потраживања “Житопромета”, од чега 4,8 милиона КМ компанији “Павгорд”.

Стање

Од покретања стечаја у “Житопромету” су свакодневно ангажована три радника, који настоје да очисте и одржавају све машине. Како је Душан Томић раније истакао, круг предузећа и унутрашње просторије су сада можда и у бољем стању него што је то било прије покретања стечаја. Нагласио је да су сви погони функционални и да се само чека окончање стечаја како би се радници вратили на посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана