Жене на селу раде дупле смјене

Милијана Латиновић
Жене на селу раде дупле смјене

БАЊАЛУКА - Жене на селу су супруге, мајке, домаћице и пољопривреднице које не знају за слободне дане и викенде, раде дупле смјене и раме уз раме са мушкарцима обављају све послове, а захваљујући подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС из године у годину повећава се број припадница љепшег пола које су носиоци сеоских домаћинстава.

Да је раст броја газдинстава на селу чији су носиоци и које воде жене евидентан, потврдио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, нагласивши да су у плану нови програми подршке женском предузетништву на селу.

- Од 42.000 регистрованих газдинстава у Српској скоро у 23 одсто њих су носиоци жене. Прије пет година то је било 14 одсто. Креирали смо мјере како бисмо са више новца подстицали газдинства која воде жене - рекао је Пашалић након састанка са директорицом Џендер центра Владе Српске Мирјаном Лукач поводом обиљежавања 15. октобра, Дана жена на селу.

Лукачева је истакла да је Српска посебно посвећена женама на селу, наводећи да им Џендер центар кроз различите врсте помоћи континуирано пружа подршку и да је много уложено у рад са њима.

- Сада је много више жена носилаца, односно власника газдинстава на селу него што је то било раније, а што им омогућава да аплицирају за пројекте и грантове. Уложено је много донаторских средстава у женско предузетништво на селу - навела је Лукачева и додала да се од 2009. године Дан жена на селу обично обиљежава организацијом сајма, гдје су оне могле презентовати своје производе, али да то ове године није урађено због пандемије вируса корона, па су производи жена са села представљени у просторијама ресорног министарства.

Предсједница Удружења жена “Кочићево” из Нове Тополе Жељка Деспотовић рекла је за “Глас Српске” да жене на селу раде све послове, раме уз раме са својим супружницима. Нагласила је да удружење броји седамдесетак активних чланица, али да све жене из мјесне заједнице Кочићево сматра чланицама јер свака од њих на посебан начин доприноси побољшању положаја жена на селу и раду удружења. Седам чланица, истакла је Деспотовићева, носиоци су домаћинстава. Њен, али и радни дан других жена на селу траје дупло дуже него смјена жене запослене у фирми.

- Прва кафа се увијек пије кад пијетлови најављују нови дан. Дан почиње ложењем ватре, припремањем оброка, а потом хранимо животиње и завршавамо остале послове у домаћинству. Не дијелимо послове и можемо да живимо од свога рада - испричала је Деспотовићева, која се са супругом бави узгојем свиња и ратарском производњом. Нагласила је одличну сарадњу са ресорним министарством и Агенцијом за аграрна плаћања.

- Редовно аплицирамо на њихове јавне позиве и добијемо одређени износ који нам много олакша неке наше активности - казала је Деспотовићева.

Подршка

Борис Пашалић је појаснио да се помоћ Министарства пољопривреде реализује првенствено кроз подршку стартаповима, удруживању жена на селу, формирању задруга.

- Обезбјеђују им се почетна средства за рад, као и подршка у едукацији, брендирању и промоцији њихових производа - рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана