Жељко Радић, в.д. директора “Жељезница Републике Српске”: Воз са 800 тона угља сваки дан иде за Србију

М. Л.
Жељко Радић, в.д. директора “Жељезница Републике Српске”: Воз са 800 тона угља сваки дан иде за Србију

БАЊАЛУКА - Вагонима “Жељезница Републике Српске” у Србију је превезено 1.600 тона угља, а нова пошиљка од још 800 тона је на путу.

Потврдио је то “Гласу Српске” вршилац дужности директора “Жељезница РС” Жељко Радић, нагласивши да је план да сваки дан товаре по 800 тона док не превезу укупно договорених 256.000 тона за потребе “Електропривреде Србије”.

- Угаљ иде из рудника “Каменград” у Санском Мосту, преко Приједора, Добоја до Зворника, а одатле даље до одредишта у Свилајнцу. Ово је први пут да се из тог рудника угаљ испоручује за Србију усљед недостатка угља у тамошњим рудницима - испричао је Радић, додајући да је услуга предузећа на чијем је челу чисто комерцијална.

Изразио је наду да ће и овај посао позитивно утицати на билансе “Жељезница РС”. Радић је подсјетио да је у првих пет мјесеци ове године постигнуто повећање прихода од око 22 одсто.

- За првих пет мјесеци остварили смо приходе од превоза робе у износу од 14,44 милиона КМ, који су у односу на исти период прошле године већи за 2,6 милиона КМ - рекао је Радић и додао да је намјера предузећа да упосли своје капацитете и да даље поправљају радно-правни статус запослених. У овој години, истакао је, успјели су повећати плате за око девет одсто.

Уколико оваквих послова буде више, истакао је Радић, настојаће да измирују све обавезе према добављачима, да одржавају возна средства и повећавају плате запосленима.

- Током првих пет мјесеци ове године  превезли смо укупно 1,83 милиона тона робе, што је за 10,09 одсто више у односу на остварени обим превоза у истом периоду лани - рекао је Радић и додао да се разматра и опција за превоз угља за Словенију. Нагласио је да је жељезнички превоз еколошки најприхватљивији, али и најисплативији посебно у вријеме енормног поскупљења горива.

- За превоз 800 тона угља требало би нам између 28 и 30 камиона који возе по 25 тона, а то би довело до огромног загушења у саобраћају, али и трошкова - појаснио је Радић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана