Зелени киловати постају злата вриједни

Ведрана Кулага Симић
Зелени киловати постају злата вриједни

БАЊАЛУКА - Експанзија пројеката који ће донијети чисте и богате обновљиве изворе енергије вртоглаво расте, а сваки зелени киловат на тржишту, према резултатима стручних анализа, константно добија на вриједности.

БиХ је у процесу енергетске транзиције, а у свим плановима и стратегијама настоји своје капацитете преусмјерити на обновљиве изворе енергије (ОИЕ). То ће бити једна од најактуелнијих тема о којој ће се говорити на четвртом по реду Самиту енергетике у Требињу СЕТ 2023, који почиње сутра и траје до петка под слоганом “Енергетска стабилност западног Балкана”.

Међу домаћим компанијама које су направиле огроман искорак на пољу ОИЕ посебно мјесто припада “Елнос групи”. Тимови компаније су кроз реализацију бројних пројеката у регији и Европи учествовали у изградњи више од 800 мегавата инсталираних капацитета у области зелене енергије. Компанија запошљава више од 630 радника, послује у 16 земаља, а ове године реализоваће пројекте богатог енергетског зеленог микса хидро, вјетро и соларне енергије.

Међу актуелним ОИЕ пројектима чији је “Елнос група” дио у посебном свјетлу се издвајају изградња хидроелектране Дабар (159,15 MW) у БиХ, скори почетак ревитализације хидроелектране Перућица (307 MW) најстарије хидроелектране у Црној Гори, изградња вјетропарка Кривача (103 MW) у Србији те изградња соларних електрана Буковица (6,25 MW), у Хрватској и соларне електране Медено поље (4,9 MW) у БиХ.

- Драго нам је што искуство и знање, али и најмодернија техничка рјешења у значајној мјери примјењујемо и на домаћем тржишту. Изградња ХЕ Дабар је у том смислу подухват каквог смо дуго чекали. Њена изградња је велики технички и логистички изазов. Наша компанија ће у оквиру изградње ове хидроелектране реализовати комплетну електро и машинску фазу радова - кажу за “Глас” у “Елнос групи”.

Помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске Милан Баштинац за “Глас” подсјећа да је Влада Српске до сада усвојила сет закона у вези с обновљивим изворима енергије и уопште енергетике.

- Циљ је да то додатно унаприједимо како бисмо одговорили на огроман интерес инвеститора у сектор ОИЕ. У посљедње двије године дошло је до “експлозије” захтјева за инвестирање у соларну енергију те мањим дијелом у вјетроенергију - рекао је Баштинац, додајући да у министарству тренутно имају на десетине захтјева за давање концесије у области коришћења соларне енергије. 

Индустрија обновљивих извора енергије је најбржи растући сегмент енергетског сектора у пет земаља ЕУ у југоисточној Европи, а прелазак на чисте енергије јесте и пут за који су се опредијелиле и земље западног Балкана. Глобални енергетски сектор ће се у наредним деценијама, према очекивању и свјетских лидера, трансформисати из сектора који се претежно заснива на фосилним горивима у сектор у којем доминирају обновљиви извори енергије и друге технологије чисте енергије.

HVDC DolWin5

У “Елнос групи” истичу да су усмјерени на реализацију нових и захтјевнијих пројеката уз примјену модерних технологија. Примјер за то јесте и пројекат “HVDC DolWin5”, чак трећи HVDC подухват чији је ова компанија дио.

- Те технологије су револуционарна рјешења која преносе велику енергију, на великим удаљеностима уз знатно мање губитке. До сада смо били дио HDVC пројекта “NordLink” и “МОНИТА”, а сада смо дио реализације HVDC пројекта “DolWin 5” у Њемачкој. Интерконекција ће имати капацитет 900 MW, бити дуга 130 километара и повезаће нови “оффсхоре” вјетропарк на високонапонску мрежу на њемачкој обали - кажу у “Елнос групи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана