Због пандемије мјесецима чекају унапријед плаћене аутомобиле

Милијана Латиновић
Због пандемије мјесецима чекају унапријед плаћене аутомобиле

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона не само да је преполовила потражњу за аутомобилима у БиХ већ је створила проблеме и онима који су прије појаве “ковида 19” искеширали новац за нове четвороточкаше, јер још чекају испоруку с обзиром на то да већина добављача из Европе није почела да ради.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, пад увоза аутомобила који је забиљежен у марту ове године, настављен је и у наредна два мјесеца па је тако током априла и маја на домаће тржиште стигло осам пута мање четвороточкаша него у истом периоду лани.

Према подацима УИО, у марту ове године увезено је свега 995 аутомобила, док је у априлу тај број износио 1.086. Иако су мјере предузете с циљем спречавања ширења вируса корона у мају већ релаксиране, ситуација се није поправила па су до 22. маја у БиХ увезена свега 1.054 аутомобила.

Власник ауто-плаца “ДМ Топић” из Бањалуке Дејан Топић каже за “Глас Српске” да је потражња за аутомобилима преполовљена у односу на исти период лани.

- Требаће доста времена да се вратимо на стање прије појаве вируса корона. Цијене аутомобила нису мијењане, али је веома тешко доћи до возила па и они који су наручили четвороточкаше мјесецима чекају испоруку - рекао је Топић.

Додао је да четвороточкаши стижу из Белгије, Италије, Француске и других европских земаља.

- Имамо неколико извршених уплата од почетка марта и та возила још нису стигла јер неки лагери још нису отворени. Према неким најавама, Италија ће стартовати тек половином ове седмице - рекао је Топић и нагласио да ће опоравак на домаћем тржишту и у овом сегменту зависити од опоравка европских земаља.

Исти проблеми муче и запослене у ауто-кући “Аша-ауто” у Приједору који чекају нормализацију ситуације у Норвешкој, Холандији и Италији како би могли увести четвороточкаше и реализовати послове уговорене са купцима.

- Потражња за аутомобилима у мају пала је на свега пет одсто у односу на период прије појаве вируса корона, док у априлу нисмо ни радили па ни потражње није било. И оно мало купаца који желе сада да купе аутомобил мораће да сачекају још неко вријеме јер наши партнери у Европи нису почели да раде. Раније смо лично одлазили у Европу и довозили аутомобиле, али то је сада све отежано и не знамо како ће транспорт функционисати - рекли су у овој ауто-кући нагласивши да све зависи од тога како ће се развијати ситуација у европским земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана