Заштитни фонд Српске ове године исплатио скоро дупло мање новца него 2018.: "Велики брат" скресао одштете

Јелена Станић
Заштитни фонд Српске ове године исплатио скоро дупло мање новца него 2018.: "Велики брат" скресао одштете

БАЊАЛУКА - Заштитни фонд Републике Српске исплатио је ове године око 870.000 КМ за накнаду штете коју су причинила неосигурана и непозната возила, што је скоро упола мање него прије четири године, а стручњаци као разлоге за то наводе појачану контролу полицијских службеника и све већи број надзорних камера.

 

- Ове године исплаћено је више од 56.000 марака штете по непознатом возилу и око 813.000 марака по неосигураном возилу, док је у 2018. години укупан износ би­о већи од 1,6 милиона КМ - казали су у Заштитном фонду РС. Додали су да је прошле године на име ове штете исплаћено нешто више од 1,1 милион марака, а 2019. године око 1,2 милиона КМ.

Директор Заштитног фонда РС Грујо Комљеновић појаснио је за "Глас Српске" да по пријави сваке штете стручне службе фонда у сарадњи са вјештацима разних профила утврђују основаност сваке пријаве и по томе и поступају.

- За сваки основани захтјев фонд је законски обавезан да у року од 30 дана или максимално 60 дана исплати штету или да да образложен одговор зашто одбија захтјев уколико се утврди да је неоснован - казао је Комљеновић. Коментаришући евидентно смањење исплата штете из фонда казао је да је томе свакако допринијело и повећање броја надзорних камера.

Истог става је и предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Бојан Поповић.

- Чињеница је да је стање у овој области сада много боље него у претходним годинама, јер је бољи систем видео-надзора, појачане су и саобраћајне контроле, а и пандемија има утицаја на смањен број возила на путевима, поготово лани током периода закључавања - казао је за "Глас Српске" Поповић истакавши и бољу комуникацију између осигуравајућих друштава као један од фактора смањења износа исплаћених одштета чији су узроци нерегистрована или непозната возила.

Према његовим ријечима, становници су се ранијих година могли служити свим и свачим јер су имали велики простор за манипулацију.

- То више није могуће и због повећаног броја камера видео-надзора на приватним објектима које покривају и добар дио околног простора - казао је Поповић.

Како тврди, сада је тешко преварити осигуравајућу кућу јер су формиране озбиљније базе података у осигуравајућим друштвима и државним агенцијама које се баве том области.

- Вјерујем да је одзвонило лажним пријавама саобраћајних незгода, нарочито на паркинзима - истакао је Поповић.

Потраживање

Према ријечима Грује Комљеновића, Заштитни фонд у складу са Законом о обавезним осигурањима након исплате штете има право на регресно потраживање од возача који није био осигуран највише до износа 12 просјечних плата у Српској.

Фонд се финансира од доприноса осигуравајућих друштава из Републике Српске и филијала друштава из ФБиХ која се баве продајом полиса осигурања од аутоодговорности на територији Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана