Зараду анулира слаб род малине

Анита Јанковић Речевић
Зараду анулира слаб род малине

БАЊАЛУКА - Берба првих сорти малине у Српској почиње за петнаестак дана, а произвођачи овог воћа, упркос најавама да ће откупна цијена бити и за пола марке виша него лани, ни ове сезоне не могу рачунати на зараду јер је род на многим парцелама знатно мањи.

Малинаре у Српској ниска откупна цијена овог воћа посљедње три године довела је на ивицу амбиса. Експанзија узгоја спласнула је преко ноћи, а бројни узгајивачи су своје малињаке или уништили или у потпуности запустили.

Они који су се задржали у овом послу из сезоне у сезону се боре да опстану, а тако ће, по свему судећи, бити и овог љета.

Предсједник Удружења малинара из Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић каже да засади нису у добром стању, истичући да је на подручју регије Бирач ових дана готово немогуће видјети малињак у пуном роду.

- Сезона није обећавајућа. Род ће дефинитивно подбацити у односу на посљедње двије године, с тим да очекујемо скок откупне цијене. За сада постоје назнаке да ће поједини хладњачари килограм малине плаћати око три КМ. Међутим, и ако буде тако, зарада ће бити танка због умањеног рода - прича Алемпић и додаје да трошкови производње стално расту.

Произвођач из Братунца Иван Стојановић, који под малинама и купинама има око хектар земљишта, очекује род од 1,5 тона по дунуму и задовољан је овогодишњим квалитетом.

- Већ годинама сам један од најуспјешнијих малинара у регији Бирач и моји малињаци не могу бити мјеродавни за неки просјек. Већина малињака није у добром стању јер је зима била блага, а штету су нанијели и касни мразеви, тако да ће овогодишња берба у односу на лањску подбацити за око 30 одсто - прича Стојановић. Истиче да би у оваквој сезони свака цијена нижа од три марке по килограму за произвођаче значила нове губитке. 

- Цијена мора ићи горе јер је комплетна производња малине у БиХ у паду, а знатно мањи род је и у Чилеу и Пољској, земљама које су највећи свјетски произвођачи, тако да ће потражња сигурно бити повећана. Цијена од три марке једнима би помогла да опстану, другима да нешто мало зараде, а уколико би пребацила тај износ, могли бисмо имати разлога за задовољство - истиче Стојановић и подсјећа да је откупна цијена лани била 2,5 КМ.

Власник хладњаче “Агро др” из Братунца, чији је капацитет 2.000 тона, Петко Ранкић каже да ове сезоне неће бити проблема са пласманом малине на страно тржиште, потврђујући наде произвођача да би откупна цијена тог црвеног воћа могла бити око три КМ по килограму.

- Ако малина буде класирана, а вјероватно хоће, цијена прве класе би требало да буде око три КМ, а друге и треће класа нешто мања. Имам директно тржиште и уговорен извоз у земље западне Европе и Скандинавије, тако да ћемо све што откупимо моћи и продати - рекао је Ранкић.

Радна снага

Љубиша Алемпић каже да је недостатак радне снаге један од озбиљнијих проблема с којима се малинари сусрећу.

- Многе породице су се одселиле у иностранство и мало је људи на чији ангажман можемо рачунати током бербе. Берачи који су остали и који су спремни да раде захтијевају знатно веће дневнице, што повећава трошкове производње. Просјечна дневница прије двије године била је 30 КМ, а сада је већ 40, с тим да има берача који траже и 50 марака - прича Алемпић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана