Жалба одгодила рочиште о отварању стечаја у Фабрици цијеви “Унис”

Милијана Латиновић
Жалба одгодила рочиште о отварању стечаја у Фабрици цијеви “Унис”

Бањалука - Иако је прошло више од мјесец дана од када је извјештај о стању у дервентској Фабрици цијеви “Унис” достављен Окружном привредном суду у Добоју, рочиште још није одржано јер је већински власник тог пропалог предузећа уложио жалбу на покретање претходног стечајног поступка.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” привремени стечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић, нагласивши да је извјештај добојском привредном суду доставио у року, до 9. маја.

- Постоје оправдани разлози за отварање стечаја јер је фабрика несолвентна дуже од годину дана. Међутим, рочиште још није одржано, чека се да Виши привредни суд у Бањалуци размотри жалбу већинског власника предузећа Горана Томића како би поступак био настављен - рекао је Ђурђевић.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић сматра да је жалба у овом случају потпуно неоснована.

- Зачуђује ме зашто је послодавац поднио жалбу када предузеће дугује више од 300 милиона марака држави, банкама и радницима. Увјерен сам да ће бити одбијена јер нема шансе да “Унис” са толиким дуговима настави производњу - рекао је Пеулић за “Глас Српске”. Он је нагласио да очекује да ће ускоро бити отворен стечајни поступак који ће ићи убрзано, како би што прије били испуњени захтјеви радника.

С друге стране, власник предузећа је увјерен да нада за “Унис” постоји. Томић не одустаје од идеје да у том пропалом предузећу производња поново буде покренута.

- Надам се да ће суд одлучити у нашу корист. Тада би се разочарали сви они који не вјерују да шанса за “Унис” постоји. Ако нам је вјеровао највећи руски металуршки комбинат, појавиће се сигурно још неко ко ће нам бити добар партнер са којим ћемо кренути напријед - казао је Томић, нагласивши да су површне анализе свих који желе да “Унис” по сваку цијену гурну у стечај.

Одговор из Вишег привредног суда у Бањалуци, који разматра Томићеву жалбу, јуче нисмо добили.

Захтјев за покретање стечаја у некадашњем дервентском гиганту доставила је у фебруару Нова банка Бањалука, један од највећих повјерилаца у тој фабрици. Окружни привредни суд Добој је почетком априла покренуо претходни стечајни поступак како би било утврђено да ли постоји основ за покретање стечаја.

Пензије

Тане Пеулић је истакао да је са представницима Синдикалне организације “Униса” и привременим стечајним управником Лазом Ђурђевићем до сада одржао три радна састанка.

- У сталним смо разговорима како бисмо спремно дочекали отварање стечаја, а потом формирали комисије за пописе, те да бисмо учествовали у доношењу свих одлука. Циљ нам је да поступак буде отворен што прије како бисмо за оне који су стекли услове за пензију могли пред Владом РС покренути поступак за збрињавање радника и да коначно оду у пензију - рекао је Пеулић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана