Зајмови тешки 11,56 милиона марака

Милијана Латиновић
Зајмови тешки 11,56 милиона марака

БАЊАЛУКА - Кредитна средства Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске тренутно користи пет јединица локалне самоуправе у укупно одобреном износу од 11,56 милиона марака.

Према подацима које је ИРБ доставила “Гласу” задужене су општине Доњи Жабар, Оштра Лука, Шамац, Источни Стари Град и Рогатица.

- У укупном износу задужења од 11,56 милиона марака, Шамац учествује по основу четири зајма, а укупно одобрен износ тој општини је 7,9 милиона марака - појаснили су у ИРБ-у.

Осим тога, Рогатица се задужила за 2,75 милиона марака, Источни Стари Град са пола милиона, док је општини Доњи Жабар одобрен кредит “тежак” 260.000 КМ, а Оштра Лука се задужила за 150.000 марака.

Начелник Шамца Ђорђе Милићевић рекао је за “Глас Српске” да је по доласку на мјесто начелника 2016. године затекао дуг који је прелазио 12 милиона марака.

- Значајан дио средстава узетих по основу емисије обвезница тада је већ био доспио на наплату, а осим тога и затезне камате је требало платити. Уз помоћ ИРБ-а смо тада узели кредит за реструктурирање постојећег дуга по нешто повољнијим условима што је у великој мјери помогло општини да постигне редовну ликвидност буџета - појаснио је Милићевић.

Додао је да редовно сервисирају кредите, а дио новца који се у локалну касу слијева од пореских и непореских прихода успијевају да усмјере и у капиталне инвестиције.

- Прошле године смо се обраћали такође ИРБ-у за обезбјеђење дијела средстава за изградњу водоводне мреже, међутим нисмо успјели у томе. Сматрам да би у наредном периоду средства ИРБ-а требало да буду што доступнија свим локалним заједницама у Српској без обзира на политичку припадност или било шта друго - истакао је Милићевић.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је да су се код ИРБ-а задужили како би реализовали инфраструктурне пројекте.

- Уредно враћамо кредит, измирујемо све пореске обавезе и редовно исплаћујемо плате запосленима. Не знам шта је рјешење за нас мале неразвијене општине, нити имамо велики износ у буџету, нити могућност да се кредитно задужимо за неки већи износ. Када узмемо у обзир ову кризу и све проблеме који нас притишћу, неразвијене и изразито неразвијене општине нису у могућности саме да асфалтирају ни педаљ пута, а камоли да реализују велике инфраструктурне пројекте попут водовода, канализације и слично - рекао је Гашановић, нагласивши да им је неопходна помоћ с вишег нивоа власти. Он је додао и да је задуженост ове локалне заједнице свега седам одсто.

У општини Рогатица рекли су да су се задужили како би реализовали неколико инфраструктурних пројеката, од завршетка градског купалишта, изградње стазе, шеталишта уз ријеку, до изградње спортске дворане и куповине комуналних возила.

Укупна вриједност

У ИРБ-у наводе да је из средстава фондова којима управљају, путем кредитне линије за јединице локалне самоуправе укупно одобрено 35 захтјева у износу од 47,38 милиона марака.

- Највећи појединачни зајам у износу од три милиона марака одобрен је Бањалуци, Бијељини, Приједору, затим Козарској Дубици, Модричи, Прњавору, Шамцу и Теслићу - навели су у ИРБ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана