Задужења тешка 23,17 милиона КМ

Милијана Латиновић
Задужења тешка 23,17 милиона КМ

Бањалука - Кредитна средства Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске тренутно користи 17 локалних заједница, а укупан износ кредита је 23,17 милиона марака, који су углавном искоришћени за реализацију инфраструктурних пројеката.

У ИРБ-у наводе да највећа кредитна задужења тренутно имају Бијељина, Приједор, Теслић, Шамац и Рибник.

У локалним заједницама истичу да за кредитима ИРБ-а посежу како би изградили путну инфраструктуру, водоводе, канализацију и реализовали друге пројекте неопходне за нормалан живот становништва, а за које немају довољно новца у локалним касама.

Први човјек Теслића Милан Миличевић истиче за “Глас Српске” да се та општина кредитно задужила код ИРБ-а за три милиона марака.

- Кредит је узет 2010. године, са роком отплате од десет година. Тадашње руководство општине повукло је тај новац ради изградње путне инфраструктуре - рекао је Миличевић и нагласио да уредно измирују све обавезе према ИРБ-у.

Нагласио је да је у плану реализација милионског пројекта за који ће такође бити потребно обезбиједити средства.

- Ријеч је о изградњи секундарне водоводне мреже за око двије трећине општине. Прва фаза пројекта је завршена прошле године, гдје су постављене пумпне станице и резервоари, а у наредном периоду требало би систем изградити до домаћинстава. У буџету општине нема довољно новца за то, тако да ће највјероватније бити потребно кредитно задужење - рекао је Миличевић.

Начелник Шамца Ђорђе Милићевић истиче за “Глас Српске” да је кредит код ИРБ-а у износу од 4,5 милиона КМ претходно руководство узело још 2015. године за реализацију инфраструктурних пројеката.

-  Међутим, тај кредит до мог доласка на мјесто начелника није редовно исплаћиван, тако да смо исплатили више од пола милиона затезних камата и прије двије године затворили смо та дуговања задуживши се код комерцијалних банака тврди Ђорђе Милићевић.

Према подацима доступним на интернет страници ИРБ-а, кредите ове банке до сада је користило или користи 26 општина и градова у Републици Српској у укупној вриједности од 40,975 милиона марака.

Укупна вриједност

Према подацима ИРБ-а, од оснивања до данас пласирано је укупно 11.192 кредита у износу од 1,713 милијарди марака. Највише је пласирано у Бањалуци и то чак 3.247 кредита чија вриједност премашује пола милијарде марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана