За водоснабдијевање Зворника и Јајца донирано око два милиона евра

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда потписао је данас са потпредсједником Европске инвестицијске банке (ЕИБ) Љиљаном Павловом два уговора о гранту ЕУ који се односе на пројекте водоснабдјевања у Јајцу и Зворнику.

Беванда је рекао да се за општину Јајце из фондова ЕУ издваја 1,5 милиона евра грант средстава, а за град Зворник 595.000 евра чиме се подржавају већ започети постојећи пројекти.

Према плану пројеката, који су већ у току, средства из гранта за Јајце биће утрошена за изградњу и улагање у водоснабдијевању на десној обали ријеке Врбас, од извора Ресник, те изградњу седам малих постројења за пречишћавање отпадних вода.

Предвиђено је да се на другом пројекту уз ова грант средства оконча изградња система за водоснабдијевање "Локањ-Пилица" и изградња малог постројења за пречишћавање отпадних вода за насеље Табанци у Зворнику.

Церемонији потписивања споразума, која је организована путем видео-лика због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, присуствово је и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, саопштено је из ресорног министарства.

Беванда је истакао да ће бесповратна средства, које је обезбиједила ЕУ за ова два пројекта, бити имплементирана путем ЕИБ и алоцирана на Федерацију БиХ и Републику Српску.

Он сматра да ће ова грант средства, која је осигурала ЕУ из својих фондова, битно побољшати квалитет живота становника општине Јајце и града Зворника, те допринијети заштити животне околине.

"Пракса је показала да ЕИБ имплементира пројекте који су резултат потреба обичног човјека. Тако је и овог пута осигуран додатни новац за побољшање водоснабдијевања у Јајцу и Зворнику гдје становиштво има реалан проблем с водом за пиће и заштитом околине. Ова средства помоћи ће да се њихов квалитет живота значајно унаприједи и то је најбитније", нагласио је Беванда.

Павлова је рекла да је БиХ за ову банку кључни партнер у регији, те да је у посљедњој деценији уложено двије милијарде евра у пројекте из подручја промета, те малих и средњих предузећа.

Она је најавила да ће у будућности више пројеката бити намјењено за економски опоравак након пандемије вируса корона, те ће у првој половини ове године бити уложено више од 100 милиона евра у здравствени и сектор обновљиве енергије, те наставак изградње коридора "Пет-це".

Сатлер је нагласио да ЕУ стоји уз БиХ, посебно уз овакве пројекте који се односе на кавлитет живота грађана и заштиту животне околине.

Он је подсјетио да је уз данашње уговоре о додјели од око два милиона евра бесповратних средстава из ИПА фондова крајем прошле године уложено и шест милиона евра за подршку БиХ у овој области, те да очекује поступно достизање европских стандарда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана