За поврат пореза доњи праг 850 КМ

Милијана Латиновић
За поврат пореза доњи праг 850 КМ

БАЊАЛУКА - Да би остварио право на умањење пореске основице пореза на доходак за једног члана уже породице, радник у Републици Српској мора да има плату од најмање 850 марака, али мјесечни износ поврата пореза од 1. јула, када су законске измјене ступиле на снагу, удуплан је на 15 марака.

У Пореској управи РС појашњавају да је измјенама Закона о порезу на доходак прописано да је основни лични одбитак пореске основице пореза на лична примања повећан са 6.000 на 8.400 КМ годишње, што износи 700 КМ на мјесечном нивоу.

- Износ основног личног одбитка пореске основице по основу издржаваних чланова уже породице повећан је са 900 на 1.800 КМ годишње, односно мјесечни износ повећан је са 75  на 150 КМ - објаснили су у Пореској управи.

Када је ријеч о најмањој плати радника која је потребна за остварење тог права, подсјећају да се она утврђује у складу са одредбама Закона о раду.

- Узимајући у обзир износ основног личног одбитка од 700 КМ најмању плату коју би радник требало да има да би остварио умањење пореске основице пореза на доходак за једног члана уже породице је 850 КМ, а за два члана 1.000 КМ - истакли су у Пореској управи.

Нови прописи збунили су раднике који су ових дана затражили пореску картицу, јер су раније право на умањење на основу издржаваних чланова породице имали и они чија је плата била 575 КМ.

- Након што смо добили дијете одлучио сам да тражим поврат пореза с обзиром на то да издржавам супругу и дијете. Међутим, послодавац ми је рекао да на то више немам право јер моја плата није досегла праг потребан за двоје издржаваних чланова. Остао сам на истом јер сад ћу за једног члана  добијати 15 КМ, колико би по старом имао за двоје - рекао је Бањалучанин  Никола Перић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да просјечна плата у привреди износи до 800 марака.

- Друга прича је то што добар дио радника има приказану нижу плату, због злоупотреба и исплата плата на црно. Примјетно је да се исплате у ковертама смањују, али их и даље има пуно. Проблем није у одлуци Владе него у исплатама плата - рекао је Тривић који је и власник компаније “Крајина клас” у оквиру које послује и ланац пекара “Мања”. Додао је да од 550 запослених у његовој фирми 120 користи пореске олакшице.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић рекао је да су плате у овом сектору ниске и да је мало оних који имају бар 850 марака мјесечно.

- Побољшање ће се осјетити код одбитка пореза на 700 марака, то је неких двадесетак марака и ништа више. Тренутна ситуација је таква да се у угоститељству дижу плате због сезоне и достижу и 1.000 марака, али сматрам да је то кратког даха. Осим тога, питање је и на које износе су ти радници пријављени јер знамо да и даље има оних који дио те плате добијају у коверти - рекао је Савановић и додао да је свако повећање плате добро, те да је тренутно недостатак стручног кадра највећи проблем.

Пореске картице

У Пореској управи РС појашњавају да ће Управа за обвезнике који остварују право на умањење пореске основице по основу издржаваних чланова уже породице и којима је по том основу издата пореска картица, извршити усклађивање, односно промјену података о износу права на умањење пореске основице у складу са законом. С тим у вези, обвезници нису дужни подносити нови захтјев за издавање пореске картице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана