За половњаке нема зиме

Јана Кезић
За половњаке нема зиме

БАЊАЛУКА - На тржиште БиХ ове године увезено је 43.260 половњака што је за 12.177 више него лани, а трговци на ауто-плацевима поручују да су задовољни продајом, истичући да је највећа потражња за европским возилима.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за 11 мјесеци ове године на домаће тржиште увезено је укупно 50.060 возила, од чега је 6.800 нових. Укупна вриједност увезених возила износила је више од 694 милиона марака.

Подаци УИО показују да је у истом периоду прошле године на тржиште БиХ увезено укупно 37.259 аутомобила, од чега је 31.083 половних.

Вриједност свих увезених четвороточкаша за 11 мјесеци 2020. године износила је више од 566 милион марака.

На ауто-плацу “Аутопарк” из Бањалуке казали су за “Глас Српске” да је потражња за половним аутомобилима велика.

- У посљедње вријеме има проблема са испоруком нових аутомобила, па су људи на неки начин приморани да купују половне. А битну улогу ти игра и буџет наших грађана који није довољно велики за куповину нових аута. И даље се може повољније проћи са неким аутомобилом из увоза, који је полован, али у добром стању - поручили су са овог ауто-плаца.

Објаснили су да на цијену аутомобила утиче више фактора, попут типа, годишта, пређених километара те стања па је неке уопштене цијене јако тешко рећи.

- Цијене су више у односу на прошлу годину, али и у поређењу са прољећем ове године - казали су “Аутопарку” додавши да ће даље корекције цјеновника зависити од кретања на европском тржишту.

Највише се, додају, купују аута европског поријекла, попут “мерцедеса”, “аудија” и “пежоа”, а “голф седам” издваја се као најтраженији ауто током ове године.

Из “Auto Delux”” из Приједора су поручили да су највише тражена аута која у просјеку коштају 12.000 марака.

- Ове године, бар код нас, продаја је троструко већа него лани, која је била слаба - казали су у “Auto Delux”.

Са ауто-плаца “Тмобиле Ауто” из Бањалука потврдили су за “Глас” да овогодишња продаја иде солидно када се узму у обзир услови тржишта, али да је проблем што су аута у Европи много поскупјела, чак до 50 одсто ако не и више.

- Пословање отежава и то што се не зна набавна цијена у иностранству, прије се тачно знало колико шта кошта - рекли су трговци у овом ауто плацу. Како су додали, ако у иностранству у неком краћем временском периоду фабрике почну да раде и испоручују нова возила, вјероватно ће доћи, како наглашавају, до стагнације цијена или можда благог пада, али у неком скоријем периоду нема најаве за то.

Електрична аута

Према подацима УИО БиХ, за 11 мјесеци ове године увезена су 44 електрична аутомобила. Најскупљи је био “Porsche 4S” вриједан 178.481 КМ. А када је ријеч о земљама из које БиХ најчешће увози електрична возила, предњачи Њемачка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана