За нове електране 150 милиона, ускоро градња “Бук Бијеле”

Маријана Миљић
За нове електране 150 милиона, ускоро градња “Бук Бијеле”

Бањалука - За изградњу и обнову електроенергетских објеката у Српској ове године биће утрошено скоро 200 милиона марака, а до краја ове или најкасније почетком 2019. почеће градња хидроелектране “Бук Бијела” на подручју Фоче.

У “Електропривреди РС” (ЕРС) истичу да ће за модернизацију и реконструкцију постојећих електроенергетских објеката бити утрошена око 43 милиона марака, док је за изградњу нових предвиђено 150 милиона.

- Да би било обезбијеђено сигурно снабдијевање термоелектрана угљем планирана је набавка рударске механизације, као и радови на површинским коповима - навели су у “Електропривреди” и додали да је предвиђен новац и за одржавање термоелектрана.

Нагласили су и да је доста посла урађено на припреми и реализацији важних пројеката у источном дијелу РС, као што су хидроелектране “Бук Бијела”, “Дабар” и “Билећа”.

- У току су активности на формирању предузећа за изградњу ХЕ “Бук Бијела”. Очекујемо да крајем ове или почетком 2019. буде расписан јавни позив за изградњу те хидроелектране - казали су у ЕРС. Када је ријеч о ХЕ “Дабар” наводе да су завршени истражни радови и израђени елаборати, као и главни пројекат за све објекте ове хидроелектране.

- Завршена је и експропријација земљишта за припремне радове, приступни путеви, те објекти за снабдијевање водом градилишта. У току је градња доводног тунела, улазне грађевине и приступних тунела. Када је ријеч о ХЕ “Билећа” пробијен је доводни тунел у дужини од 15,6 километара, те улазна грађевина са затварачима - навели су у ЕРС.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да ће ХЕ “Бук Бијела” бити изграђена по моделу “кључ у руке”. Он је оцијенио да би радови могли почети до краја године.

- Много је урађено и инвестирано када је ријеч о изградњи ХЕ “Дабар” и “Билећа”, а Влада Српске опредијелила се да ЕРС буде власник свих ових објеката - рекао је Ђокић.

У ЕРС истичу да ће ове године у рад бити пуштене хидроелектране вриједне скоро 60 милиона марака.

- Планирано је пуштање у рад мини-хидроелектране “Бочац два”, а вриједност ове инвестиције је око 40 милиона КМ. Требало би да почне са радом и ХЕ “Богатић Нова”, чија је вриједност око 18 милиона КМ - казали су у ЕРС.

Улагања електродистрибутивних предузећа у 2018. (милиони КМ)

Нисконапонска мрежа

градња 188 километара - 4,5

санација 777 километара - 14

Средњонапонска мрежа

градња 144 километра - 4

санација 314 километара - 6,7

Трафо-станице

изградња 175 трафо-станица - 6

санација 374 трафо-станица - 7,7

Кабловска мрежа

изградња 137 километара - 4

санација 33 километра - 2

Прикључци

градња 5.324 - 3,7

санација 22.399 - 12,3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана