За борбу против ковида обезбијеђено 4,8 милиона долара помоћи

Срна
Foto: Pixabay

САРАЈЕВО - Директор Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у БиХ Ненси Еслик потписала је уговор са представником УНИЦЕФ-а Ровнак Кан у Сарајеву за нови двогодишњи програм “Јачање социјалне и здравствене заштите као одговор на пандемију ковида 19 у БиХ”, чиме је за борбу против вируса корона обезбијеђено нових 4,8 милиона долара помоћи.

Из УСАИД-а је саопштено да ће се овај програм бавити разорним ефектом епидемије на грађане БиХ, посебно социоекономским утицајима.

Канова је рекла да је пандемија ковида 19 резултирала финансијском рањивошћу дјеце и породица, а угрожене групе грађана су више погођене од просјечне популације, што се посебно односи на оне којима пријети екстремно сиромаштво, те младе на тржишту рада.

“Кроз активности овог пројекта, УНИЦЕФ и УСАИД подржаваће рјешења утемељена на чињеницама о најрањивијој популацији, те се залагати за њихову системску интеграцију у политике, стратегије и програме. Нарочито оне којима пријети екстремно сиромаштво, као и младе на тржишту рада”, нагласила је Канова.

На јутрошњој церемонији потписивања уговора присуствовали су и резидентни координатор УН Ингрид Мекдоналд, те амерички амбасадор Ерик Нелсон који је рекао да ће ово помоћи да БиХ покрене активности у борби против посљедица пандемије.

“Важно је подржати повратак људи на посао, у окружење које гарантира да ће остати здрави, те омогућити студентима да наставе учити вјештине потребне за успјешну каријеру након завршетка студија. Дугорочна, робусна, отворена економија кључна је за пут БиХ ка самоодрживости”, рекао је Нелсон.

Ковид 19 је драматично успорио планирани економски раст, утичући на доходак и приходе многих у БиХ, али и образовање дјеце, спречавајући их да науче потребне вјештине, наведено је у саопштењу.

Као имплементатор овог пројекта, УНИЦЕФ ће подстицати социјално предузетништво, пружати подршку напорима власти БиХ на вакцинисању грађана, те другим здравственим службама у враћању људи на посао и уклањању проблема у образовању који су несразмјерно погодили угрожене ученике.

УН сматрају да би, осим озбиљних здравствених ризика, изостанак вакцинације могао довести до смањења продуктивности и потрошње, те се негативно одразити на пословање фирми и створити трајну финансијску штету.

Осим ових нових средстава, САД су обезбиједиле финансијску помоћ од 2,2 милиона долара за борбу против вируса корона у БиХ, укључујући 1,5 милиона долара за УНИЦЕФ. Глобално је УСАИД обезбиједио милијарде долара за борбу против ковида 19 у више од 120 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана