Вук Хамовић планира у Херцеговини да гради соларну електрану на 133 хектара

capital.ba
Вук Хамовић планира у Херцеговини да гради соларну електрану на 133 хектара

Бањалука - Вук Хамовић, највећи трговац електричном енергијом у региону, планира да у селу Скроботно код Билеће гради огромну соларну електрану.

Њене фотонапонске ћелије требало би да се простиру на 133 хектара.

Инсталисана снага овог енергетског постројења биће 60 мегавата а процијењена годишња производња 84 гигават часа.

Како пише портал Capital.ba, на захтијев Хамовићевог предузећа EFT International Holding Limited, Влада Републике Српске је на седници одржаној 16. јануара ове године донијела Одлуку о покретању поступка додјеле концесије.

“Овлашћује се Министарство енергетике и рударства да припреми документацију за јавно надметање и у сарадњи са Комисијом за концесије РС спроведе поступак додјеле концесије у складу са законом”, наводи се у одлуци владе.

Хамовић у Републици Српској има два предузећа која сваке године обрћу стотине милиона марака кроз производњу и извоз струје.

Једно је “Рудник и термоелектрана Станари” код Добоја, које је у 2018. години имало приходе од 196 милиона конвертибилних марака и добит од непуних 40 милиона КМ.

Други пословни субјекат је “ЕФТ Билећа”, која је од међународне трговине струјом у 2018. години са само три запослена инкасирала 91,2 милиона КМ, и остварила добит од 166.352 КМ, пише портал.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана