Вријеме цури за “царину без папира”

Маријана Миљић Бјеловук
Вријеме цури за “царину без папира”

БАЊАЛУКА - Примјена Закона о царинској политици, а самим тим и “царине без папира” пролонгирана је за 1. април ове године, а да ли ће и тада превозници одахнути зависи од Парламента БиХ који треба да усвоји акт о царинским прекршајима.

Имајући у виду актуелну политичку ситуацију у БиХ, превозници нису оптимистични да ће надлежне институције испоштовати наведени рок, што потврђује предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС Никола Грбић који каже да БиХ из дана у дан потврђује да је земља апсурда.

- Ниједно обећање домаће власти не могу испоштовати. Неће бити ништа од најава ни за прољеће, сама најава за 1. април говори да је то још једна лаж. Превозници ће, нажалост, наставити да чекају на царинама по три, четири дана - навео је Грбић додајући да надлежни ништа не предузимају да се  побољшају услови на граничним прелазима. 

Програмом рада Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за ову годину наведено је да ова институција планира надоградњу царинског информационог подсистема што ће омогућити информатичку подршку пословним процесима из области царина који се усаглашавају са законодавством Европске уније из те области.

- То подразумијева електронско подношење документације и рад у беспапирном окружењу што се односи и на царинске декларације и на пратећу документацију. Планирана је имплементација апликације за Нови транзитни компјутеризовани систем (NCTS) на међународном нивоу у складу са правилима Конвенције о заједничком провозном поступку  - наведено је у програму рада.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО Ратко Ковачевић појаснио је да је примјена NCTS-а, који подразумијева “царину без папира”, била планирана још од 1. јула прошле године.

- Да би Закон о царинској политици, а самим тим и “царина без папира”, односно NCTS систем могао да буде у примјени, БиХ је требала да усвоји закон о царинским прекршајима. С обзиром на то да у Парламенту БиХ тај закон није прошао и да након тога парламентарци нису ни засједали све још тапка у мјесту - појаснио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је првобитно све одгођено за почетак ове године јер се подразумијевало да ће Парламент усвојити поменути закон.

- Нажалост, до тога није дошло због чега је Савјет министара све пролонгирао за 1. април ове године. И тај рок зависи од усвајања закона о царинским прекршајима  - навео је Ковачевић.

Он објашњава и да се NCTS прво мора примјењивати на нивоу БиХ годину дана, након чега би она требало да постане пуноправна чланица NCTS конвенције.

- Да смо почели са примјеном 1. јула прошле године већ у јулу ове године могли бисмо постати пуноправна чланица. То значи да када БиХ постане пуноправна чланица неко ко креће са робом из БиХ царинска пријава је видљива у свим земљама кроз које та роба пролази па све до одредишта. Тиме се скраћује вријеме чекања на границама и трошкови - навео је Ковачевић.

Уложено много новца

Ратко Ковачевић је навео да је одрађен огроман посао да би почела примјена NCTS система, те да су уложене велике суме новца.

- Радили смо уз помоћ делегације Европске уније, а из ИПА фондова финансиране су активности да би УИО постало сертификовано тијело за издавање дигиталног квалификованог потписа - рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана