Воду из увоза мјесечно плаћамо 16,5 милиона марака

Јана Кезић
Воду из увоза мјесечно плаћамо 16,5 милиона марака

БАЊАЛУКА - БиХ је у прва четири мјесеца ове године на воду из увоза потрошила више од 65,8 милиона марака, односно у просјеку мјесечно чак 16,5 милиона.

 

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је увоз воде од јануара до краја априла ове године виши у односу на исти период лани када је из иностранства стигла вода у вриједности 51,4 милиона марака.

- У прва четири мјесеца ове године на инострана тржишта из БиХ је пласирана природна и газирана вода у вриједности од око 12,5 милиона КМ - наводе у УИО.

У односу на исти период лани извоз је незнатно повећан, јер је у том периоду пласирана вода у вриједности од 12,4  милиона марака.

Током ове године највише воде на домаће тржиште је стигло из Србије, Хрватске и Словеније. А подаци УИО БиХ показују да воду увозимо још и из Белгије, Естоније, Румуније, Шведске, Швајцарске, па чак и Вијетнама.

А када је ријеч о извозу, БиХ је своју воду највише, како за прва четири мјесеца ове године, тако и лани, пласирала на тржиште Хрватске.

Истраживања показују да БиХ обилује питком водом и да по становнику има око 9.460 кубних метара воде. Упркос томе, извози тек по неку кап.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да оволики новац који је уложен за увоз воде, представља крајње поражавајуће податке за нас.

- Оно што је посебно забрињавајуће за нас и нашу привреду је да ми толико новца трошимо на увоз оних производа за чији квалитет, количину и цијену можемо да одговоримо не само потребама домаћег тржишта, него и имамо могућности да у значајној мјери извозимо такве производе. Ту је један од кључних проблема свијест потрошача о значају куповине домаћих производа - рекао је Благојевић. Како је додао, не би се увозила толика количина иностране воде да нема потражње за њом на домаћем тржишту.

 - Докле год потрошачи не буду промијенили однос према куповини домаћих производа бићемо у проблему, јер куповином домаћих производа ми у суштини јачамо домаћу привреду и помажемо сами себи и поражавајуће је да толико новца дајемо на увоз стране воде - рекао је Благојевић.

Да се куповином домаћих производа јача домаћа привреда сагласан је и економиста Зоран Павловић.

- Основни проблем је што је маркетинг за домаће воде на неки начин слабији, јер немамо новца за тако “агресиван” маркетинг који имају страни произвођачи - рекао је Павловић. Проблем је, како каже, што наши људи психолошки не разумију да је коришћење домаћих производа два пута корисније за све грађане, него да нешто купујемо из увоза.

- Тада имамо само користи од ПДВ-а и ништа више. А када је домаћа производња у питању, онда имамо запослене људе који су радили у тој производњи, машине као и много других ефеката који се мултипликују и који повећавају корист за све грађане када користимо домаћу робу - казао је Павловић.

Прошла година

Подаци УИО показују да је БиХ током прошле године увезла воде у вриједности већој од 184,9 милиона марака. С друге стране, током читаве 2021. године извезена је вода у вриједности од 43,6 милиона марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана