“Витинка” и дефинитивно купује “Витаминку”

nezavisne.com
“Витинка” и дефинитивно купује “Витаминку”

Бањалука - Компанија “Витинка” из Козлука дефинитивно купује бањалучку “Витаминку”, а цијели случај сада је пред Конкуренцијским вијећем БиХ, које је објавило обавјештење о пријави намјере концентрације.

Како стоји у обавјештењу, заједничка пријава концентрације је на адресу Конкуренцијског вијећа стигла 29. априла.

“Двије компаније су 18. априла потписале писмо о намјерама, а којим сагласно констатују да постоји обострана заинтересованост за стицање контроле над 'Витаминком', укључујући и могућност формирања друштва с посебном намјеном. Предметна концентрација ће, према подацима из пријаве, имати ефекат на релевантном тржишту производње и продаје освјежавајућих безалкохолних негазираних пића на територији Босне и Херцеговине”, наводи се у обавјештењу.

Вијеће је позвало све заинтересоване привредне субјекте који дјелују на наведеном тржишту или на другим тржиштима на којима би предметна концентрација могла имати ефекат да могу доставити писане примједбе у наредних седам дана.

Подсјећамо, према ранијем писању медија, “Витинка” планира да измири обавезе “Витаминке”, те да прошири производњу у дјелатности безалкохолних пића, односно производње сокова.

Већински власник бањалучког предузећа је “Креис-индустриехандел” с власничким удјелом од 76,6 одсто. Колико ће за тај пакет акција бити издвојено новца, за сада се само нагађа.

Иначе, “Витаминци” у посљедњих неколико година не иде најбоље. Прошлу годину су завршили са губитком од 2,4 милиона марака, чиме се акумулирани губитак у посљедње двије године попео на око 4,6 милиона КМ. Узрок тога виде у недостатку сировине и радне снаге.

Прича је слична и ове године, јер су у првом кварталу пословали с минусом од 906.211 марака.

Жарко Микић, директор предузећа, каже како је најбитније да су предузећа комплементарна и да се не подударају ни у једном дијелу производње па очекује како ће Вијеће веома брзо донијети позитивну одлуку.

“С 'Витинком' успјешно сарађујемо већ неколико година уназад, гдје смо имали доста заједничких активности и гдје смо дошли до спознаје да бисмо кроз логистику, транспорт, маркетинг и слично могли извршити рационализацију трошкова. Надам се да ће се све успјешно завршити, а сматрам како је ово позитивна ствар, како за компаније, тако и за привреду Републике Српске и БиХ”, казао је Микић за “Независне”.

Са друге стране, у “Витинци” јуче нисмо успјели пронаћи саговорника за ову тему. Они су један од највећих и најпознатијих брендова у региону и један од најзначајнијих произвођача минералне воде и освјежавајућих безалкохолних напитака на домаћем тржишту. Финансијских проблема немају, што показује и добит прије опорезивања, која је у прошлој години износила 6,46 милиона марка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана