Вишковић уручио одликовање компанији “Боксит”

Срна
Вишковић уручио одликовање компанији “Боксит”

Милићи - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у име предсједника Републике Жељке Цвијановић уручио Орден Звијезду Републике Српске са сребрном посветом Компанији “Боксит” поводом 60 година рада.

Вишковић је истакао да је то један од највећих ордена који се могу дати привредном субјекту, те да сматра да су то заслужили и Компанија “Боксит” и сви њени запослени.

Вишковић је данас у Милићима са предсједником Компаније Рајком Дукићем свечано отворио Фабрику за сушење и мљевење хидрата, у чију изградњу је “Боксит” уложио 2.573.000 КМ.

Вишковић је рекао да ће у овој Фабрици да се суши и меље зеолит чиме ће му цијена бити петоструко повећана, што је шанса за Републику Српску.

“За мене је то велики пројекат повезивање бивше Фабрике глинице 'Бирач', која је у стечају, сада 'Алумине', са 'Бокситом' о доради зеолита. Овдје се зеолит суши и меље, чиме се цијена петоструко увећава. Ми треба да дамо подршку нашој привреди да иду ка што већој финализацији”, рекао је Вишковић.

Свечано отварање Фабрике уприличено је у оквиру обиљежавања 60 година постојања и успјешног рада Компаније “Боксит”.

Вишковић је честитајући запосленима и менаџменту велики јубилеј истакао да је свих 60 година ова Компанија радила позитивно, пунила буџет, понашала се друштвено одговорно, те развијала Милиће и регију.

“Посебно сам сретан, јер од тих 60 година и ја сам једну трећину радног вијека провео овдје у Компанији, неких двадесетак година”, рекао је Вишковић, те подсјетио како је “Боксит” и за вријеме ратних дешавања радио.

Он је изразио увјерење да ће “Боксит” и у будућности остваривати добре пословне резултате.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изразио је увјерење да ће “Боксит” још дуго и успјешно радити.

Он је навео да је ова компанија већ развила, ако би била доведена у питање експлоатација боксита, различите видове прозводње која може да обезбиједи њену дугорочност.

Ђокић је напоменуо да експлоатација боксита сигурно неће бити ускоро доведена у питање, јер још има квалитетних резерви.  Предсједник Компаније “Боксит” Рајко Дукић рекао је да је отварање Фабрике добар примјер рационалне валоризације, односно финализације природних ресурса.

“Требало је да прође 60 година да се у Милићима направи прва фабрика чија је основна сировина руда боксита. Оријентација Фабрике 'Алумина' да што више иде у развој нових производа, на бази прераде основне сировине руде боксита, јесте добар примјер који треба слиједити и подржати. Надам се да ће то бити и прилика да наставимо изградњу одређених капацитета из области алумосиликатне хемије”, рекао је Дукић.

Површина фабрике је око 1.150 метара квадратних, а пројектована је у сектору “Грађевинарства” Компаније “Боксит”, док су машински дио и технологију пројектовали стручњаци из зворничке “Алумине”.

Фабрика ће производити сушени и мљевени хидрат гранулације од седам до 100 микрона, који се користи у великом броју индустријских грана. Фабрика ће имати 12 запослених, укључујући и директора.

“Приход по запосленом, од 1.500.000 КМ и очекивана добит од 100.000 КМ, је нешто што далеко превазилази то што ми данас имамо у оквиру других сектора и на нивоу Компаније”, рекао је Дукић.

У оквиру обиљежавања великог јубилеја данас су подијељени кључеви од станова у пословно-стамбеном објекту, који је изградио сектор Грађевинарства, у коју је “Боксит” инвестирао 3,4 милиона КМ. Станове су по повољним кредитним условима у највећем броју купили радници и кадрови “Боксита”.

Промовисано је и пет нових камиона “сканија”, укупне вриједности 1.750.000 КМ, који ће појачати возни парк “Бокстовог” сектора Саобраћаја.

Послије 60 година данас је окончана и експлоатација рудних лежишта површинским путем и почели су радови на отварању дијела рудног лежишта на локацији “Подбраћан” које ће наредних 20 година давати 200.000 тона руде годишње. Почетна улагања у опрему и инфраструктуру су око 2,3 милиона КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана