Вишковић: “Батагон” уплатио 43 милиона КМ за ФГ “Бирач”

capital.ba
Вишковић: “Батагон” уплатио 43 милиона КМ за ФГ “Бирач”

Вишковић: “Батагон” уплатио 43 милиона КМ Бањалука – Швајцарска компанија „Батагон” уплатила је 43 милиона КМ за потраживања у Фабрици глинице “Бирач” у стечају, која је купила од Републике Српске, потврдио је данас за портал capital.ba премијер РС Радован Вишковић.

“Новац још није легао на рачун, али је Влада РС добила изводе из швајцарских банака да је  уплаћен”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да сада проблем представља најновије рјешење Основног суда у Зворнику којим је Фабрика глинице “Бирач” обавезана да “Павгорду” плати више од 122 милиона КМ, а да се извршење овог потраживања спроводи преузимањем “Алумине”.

“Наши правни тимови већ разматрају новонастале околности. Уложићемо жалбу, али она не одлаже извршење, тако да се сада налазимо у једној правној заврзлами. У сваком случају, Влада ће учинити све да заштити привредни капацитет и раднике 'Алумине'. Нећемо дозволити нарушавање производње”, нагласио је Вишковић.

Представници институција и јавних предузећа РС потписали су 22. марта са “Батагоном” уговоре о продаји укупно 43 милиона КМ потраживања од Фабрике глинице „Бирач” у стечају, а швајцарској компанији дат је рок од мјесец дана да уплати Српској тај износ.

“Батагон” је по номиналној цијени купио сва потраживања која у ФГ “Бирач” имају Министарство финансија, Пореска управа РС, Фонд здравственог осигурања РС, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС, те “Електро-Бијељина”, а која укупно износе 43 милиона КМ.

“Батагон” ће преузети мјесто Републике Српске у Скупштини и Одбору повјерилаца ФГ “Бирач” и као највећи повјерилац имати највише гласова у управљању не само фабриком, већ и њеним кћеркама фирмама, попут најважније и најпрофитабилније “Алумине” Зворник.

“Батагон” се крајем прошле године појавио у Републици Српској када је купио хотел “Бистрица” на Јахорини, а поред тога крајем фебруара ове године је постао и власник више од 22 одсто бијељинске Павловић Интернатионал Банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана