Више домаћих производа у корпи

Милијана Латиновић
Више домаћих производа у корпи

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона показала је да Српска има производне капацитете којима може да задовољи већи дио потреба становништва, а у јеку кризе грађани су лани у потрошачку корпу махом бирали производе настале у домаћим фабрикама.

Осим што је криза натјерала становништво да мијења навике и купује домаће, јер је пореметила транспорт производа из увоза, добрим дијелом на свијест јавности утицала је и кампања “Купујмо домаће”, коју је кроз пројекат “Наше је боље” лани покренула Привредна комора Српске.

- Кампања је наишла на позитивне реакције представника институција, медија, потрошача и јавних личности. Допрли смо до свијести потрошача јер су они исказали много веће интересовање за домаће производе него што је то раније био случај. То су повратне информације из највећих тржних центара - казао је  за “Глас Српске” портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић, подсјетивши да се пројекат “Наше је боље” реализује већ 12. годину. Појаснио је да је, с обзиром на то да је прошла година била специфична по много чему, дошло до промјене навика потрошача, који су куповали само основне животне намирнице, те није могуће статистички упоредити прошлу са било којом другом годином.

- Евидентно је да су потрошачи препознали који су то домаћи производи. Увијек је важно куповати домаће, а у времену кризе најважније. Осим тога, криза је показала и да имамо домаће капацитете, да можемо сами да произведемо и задовољимо потребе потрошача јер у таквим временима свако се окреће себи. Квалитет домаћих производа је сигурно, ако не изнад, онда у рангу квалитета свјетских - рекао је Благојевић.

Произвођачи  тврде да би кампање попут ове требало непрестано да трају, те да се и на тај начин стимулише домаћа производња и подстиче куповина домаћих производа.

Власник мљекаре “Пађени” из Билеће Ненад Вукоје истиче да се види благо повећање интересовања за домаће производе, али да због пандемије велики дио њихових купаца лани није радио.

- Наши највећи клијенти су хотелијери, који лани нису радили, а није било ни дијаспоре, па о већој продаји не можемо говорити. Кампање које подстичу куповину домаћих производа су добре и треба их континуирано спроводити, да грађани виде гдје и како производимо наше млијечне производе и да на основу тога и бирају наш бренд - казао је Вукоје.

Власник компаније “Фрукта трејд” из Дервенте Душко Рељић рекао је да помака има, али да и даље треба подстицати куповину домаћих производа.

- Наши производи су увијек успијевали да нађу пут до купаца, а надам се да ће у наредном периоду бити и препознатљивији, јер по квалитету сигурно могу да парирају европским - истакао је Рељић.

Најбољи

Владимир Благојевић истиче да се кампања наставља и у овој години.

- Идуће седмице у оквиру традиционалног избора најуспјешнијих у привреди Српске, који ће Комора реализовати кроз телевизијску емисију, изабраћемо и десет домаћих производа који су се истакли својим квалитетом и заслужили да понесу епитет “најбоље из Српске” - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана