Вирус оборио онлајн шопинг

Милијана Латиновић
Вирус оборио онлајн шопинг

БАЊАЛУКА - Становници БиХ су у прва два мјесеца ове године путем интернет платформи пазарили робу вриједну скоро 652.000 марака, што је за око 220.000 КМ мање у односу на исти период лани, на шта је у доброј мјери утицала отежана испорука пошиљки из Кине, с обзиром на тамошњу епидемиолошку ситуацију.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у јануару и фебруару ове године онлајн куповином у БиХ је стигло 2.923 килограма разне робе укупне вриједности 651.993 марке, док су у истом периоду 2019. године становници БиХ путем онлајн платформи пазарили 3.767 килограма робе у вриједности од 873.690 КМ.

- Ријеч је о пакетима који су били предмет царињења, односно вриједност сваке појединачне пошиљке била је већа од 300 марака, јер се пакети мање вриједности не царине - појаснили су у УИО.

Због појаве и ширења вируса корона у најмногољуднијој земљи свијета, крајем прошле и почетком ове године, пријем свих врста пошиљки из Кине био је отежан у фебруару због обуставе летова авио-компанија које их превозе. Грађани који су махом наручивали робу из Кине кажу да су приликом слања наруџби у том периоду добијали обавјештење да се због посљедица ширења вируса корона пролонгирају сви рокови испоруке.

- Наручио сам мобилни телефон из Кине, који је требало да стигне до краја фебруара. Јавили су ми да неће бити испоручен до априла - рекао је Бањалучанин Немања Т.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да много робе из Кине стиже у БиХ путем интернета.

- Тренд наручивања разних производа путем интернета одомаћио се и међу становницима БиХ, који су махом робу куповали из Кине, у складу са својим потрошачким могућностима. Дешавања која су потресла најмногољуднију земљу свијета током фебруара одразила су се на онлајн куповину, што потврђује податак УИО БиХ да је у прва два мјесеца ове године стигло мање робе него у истом периоду лани - рекла је Марићева.

Да су се посљедице ширења вируса корона одразиле на интернет куповину, потврђује и члан Удружења економиста РС (SWOT) Предраг Дудуковић.

- Општепознато је да масовно наручујемо робу из Кине, а у фебруару је био обустављен поштански саобраћај са том земљом, тако да не видим други разлог за смањење онлајн куповине - казао је Дудуковић.

Додао је да је за очекивати да ће у наредном периоду грађани све више користити могућност картичног плаћања и онлајн куповине, с обзиром на то да надлежни предлажу што мање социјалних контаката, а све с циљем сузбијања ширења вируса корона.

Наруџбе

Према подацима УИО БиХ, највише онлајн наруџби у прва два мјесеца ове године било је из Сарајева. Становници тога града путем интернета су купили робу вриједну 386.155 КМ, док су Мостарци пазарили производе вриједне око 140.000 марака. Према подацима УИО, онлајн куповином у Бањалуку је у прва два мјесеца стигла роба вриједна скоро 126.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана