Вирус мијења кредитну политику банака

Вељко Зељковић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Упркос отежаним условима пословања због пандемије вируса корона, банкарски сектор у Српској је и даље стабилан, али ће вјероватно доћи до одређених промјена у пословању банака, а које се прије свега односе на пооштравање кредитних политика.

- Вјерујем да неће бити неких већих интервенција од стране регулатора, већ да ће свака банка направити сопствену анализу како да превазиђе ову ситуацију, а што између осталог подразумијева и под којим условима ће убудуће пласирати нова кредитна средства. Треба очекивати да неки услови буду промијењени и пооштрени - каже за “Глас Српске” економиста Срђан Шупут коментаришући посљедње пословне резултате банкарског сектора у Српској.

Према извјештају Агенције за банкарство Републике Српске, у првих шест мјесеци ове године, у односу на исти период прошле године, дошло је до пада добити за готово 25 одсто. Банке су оствариле добит од 38 милиона марака, што је за 12,9 милиона мање у односу на анализирани период. У извјештају је наведено и да су банке на крају првог полугодишта ове године пласирале 5,43 милијарди кредита, што је за око 300 милиона мање него на крају прошле године, али и да је забиљежен смањен износ депозита за готово 76,2 милиона.

Према ријечима Шупута ове пословне резултате треба гледати кроз призму актуелне пандемије вируса корона и пада привредних активности у земљи.

- Пандемија је утицала на готово све сегменте живота, па и на саму домаћу привреду, а самим тим и на финансијски сектор Српске. Дошло је до пада добити, јер су банке почеле да издвајају више новца за потенцијалне кредитне ризике. И то је један од главних разлога оваквих пословних резултата. Стога не вјерујем да овај сектор може остварити резултате које је имао рецимо прошле године – објаснио је Шупут.

Са Шупутом се слаже и Александар Љубоја из Удружења економиста Републике Српске SWOT, наводећи да су пандемија и осјетан пад привредних активности главни кривци нешто лошијих пословних резултата банака.

- У једном тренутку дошло је до престанка привредне, а затим и кредитне активности. Све се то одразило и на пословање банака. Мислим да је банкарски сектор у Српској и даље стабилан те да се он може изборити и са већим изазовима - нагласио је Љубоја.

Очување радних мјеста

Вршилац дужности директора ИРБ РС Дражен Врховац изјавио је да је, упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона, ова банка остварила рекордан пласман средстава од 128.147.651 КМ те да је план пласмана остварен већ у јулу.

- Профит у овој ситуацији није био на првом мјесту, већ подршка очувању радних мјеста - рекао је Врховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана