Вирус корона разара свјетске берзе, збрисао 15 билиона долара

Тањуг
Вирус корона разара свјетске берзе, збрисао 15 билиона долара

ЛОНДОН - Земљотрес на свјетским триштима капитала, валута и робе, због пандемије вируса корона, траје већ три мјесеца и изазвао је, вјероватно, најразорнију распродају актива од Велике депресије.

Цифре су запањујуће.

На свјетским берзама збрисано је 15 билиона долара вриједности акција, цијене нафте су пале за 60 процената, а тржишта у успону, попут Бразила, Мексика и Јужне Африке, биљеже пад њихових националних валута за више од 20 одсто.

Волатилност и притисак на тржиштима корпоративног задуживања појачала су страховања да би могли да пропадну читави сектори - испарила је готово половина вриједности акција авио-компанија, а економије које су већ у паду суочавају се са новим таласом кризе државних дугова, пише Ројтерс.

Гиљотину није избјегао ни Волстрит, где је забиљежен суноврат Дау Џонса за 22 посто и индекса С&П 500 за 24 процента,, азијско-пацифички МСЦИ, који мјери вриједност акција на берзама 49 земаља, изгубио је скоро 25 одсто вриједности, док се лондонски ФТСЕ стропоштао за 27 одсто.

Илуструјући интензитет удара који свјетске берзе трпе, британска агенција наводи да је рекордни квартални пад вриједности на Волстриту износио 40 процената 1932. усред Велике депресији, те да чињеница да су индекси С&П и Дау прије само мјесец дана били на рекродним нивоима свједочи о томе да је овог пута пад био бруталнији.

Акције у Кини, коју је вирус прво погодио, релативно су добро прошле с падом од само 11 одсто у доларској противвредности, али су посљедице на другим великим тржиштима у успону погубније пошто су њихова главна тржишта робе у валута у колапсу. Руске акције, које су прошле године биле на челу листе добитника, потонуле су за 40 процената у доларском износу, берза Јужне Африке, којој је у петак одузет инвестициони кредитни рејтинг, пала је у истом поценту, али је најгоре прошао Бразил са суновратом вриједности акција од 50 посто.

Велики дио оваквих негативних резултата, дугује се жестоким волатилностима на валутном тржишту. Све три наведене земље биљеже ове године пад вредности њихових валута за више од 20 одсто, што је такође повезано с колапсом цијена на робним берзама. Сјеверноморска нафта “брент” пала је за 62 процента у прва три мјесеца ове године на само 25 долара за барел. На то, додуше, није утицала само криза са коронавирусом, већ и раздор између чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и Русије у погледу потребе за додатним смањењем производње.

Цијене индустријских метала попут бакра, алуминијума и челика опале су за 15 до 22 посто, а неки пољопривредни производи као што су кафа и шећер потонули су за 17, односно и 10 процената, респективно. Због оволиких турбуленција на тржиштима капитала, инвеститори интензивно трагају за сигурним уточиштима, како њихов новац не би губио вриједност. А, да ли има таквих “склоништа”? Да, али не много.

Шансу виде у улагању у акције Амазона и Нетфликса које су порасле за 10 и за 2,5 одсто, респективно , као и у неким компанијама медицинске опреме које такође јачају. Ултра сигурне америчке државне обвезнице су се опоравиле 13 процената након што су Федералне резерве срезале америчке каматне стопе практично на нулу.

Долар је од поцкетка године вртоглаво скочио према валутама тржишта у успону а ојачао је и у односу на главне свјетске валуте, мада је у последње две недеље попустио тако да ће квартал завршити јачи за само два одсто према водећим ривалима. Јапански јен, друго традиционално сигурно уточиште међу валутама, биљежи раст према долару од 0,4 процента у првом тромесечју, док је швајцарски франак ослабио према долару, али је, с друге стране, снажно ојачао према евру и многим другим валутама.

Да ли ће април донијети толико жељено олакшање? Инвестициона банка “ЈПМорган” процењује да ће коронавирус гурнути свјетску економију у минус од 12 процената у првом кварталу, а пандемија се и даље брзо шири и држи у карантину велике дијелове глобалне економије, тако да је мало вјероватно да ће у другом тромесечју бити пуно лакше, закључује британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана