Вина из Требиња одушевила на престижном Merano Wine фестивалу у Италији: „Вранац“ никог није оставио равнодушним

ГС
Вина из Требиња одушевила на престижном Merano Wine фестивалу у Италији: „Вранац“ никог није оставио равнодушним

ТРЕБИЊЕ - Раме уз раме са најбољим европским винским регијама, Херцеговина се представила на угледном Merano Wine фестивалу у Италији.

Већ 30. годину заредом на неколико дана у новембру Мерано постаје вински центар свијета, а овај пут и БиХ је имала свог представника. Ријеч је о „Подрумима Вукоје 1982“ из Требиња, чији власници су добили позивницу да представе своја најбоља вина заједно са најпознатијим свјетским винаријама, какве су француске Maison Champagne, Drappier, Rolly Gassmann и Joseph Perrier, италијанске Antinori, Ornellaia, Cantina Terlan, Capanelle, аустријска Sepp Moser...

О каквом признању се ради говори податак да је Merano Wine фестивал у Италији затвореног типа када су у питању излагачи, односно, винарије учествују само по позиву.

- Сигурно да је ово велики успјех за „Подруме Вукоје 1982“, а и за читаво винарство наше земље, јер смо били једина винарија из региона. На овом фестивалу, који се сматра најпрестижнијим фестивалом у Европи и који сматрају оцем свих винских фестивала, добили смо специјалну позивницу. На њему учествују само најбоље винарије и позивног је типа. Не може се учествовати ни на један други начин, него да те одабере специјални жири састављен од најбољих сомелијера Италије, који одлучују да ли ће неко добити позивницу – каже власник  „Подрума Вукоје 1982“ Радован Вукоје.

Како наглашава, само учешће је велики успјех, а све је додатно зачинио успјех вина „Вранац Резерва 2015“.

- Овај „Вранац“ је добио највеће оцјене од дегустатора и сомелијера, а још три наша вина су била присутна - Селекција бијела 2016, Селекција црвена 2013 и Жилавка из 2020. године. Сматрамо да је учешће на овом фестивалу велика прича за винарство БиХ. Уврштени смо на карту са најбољим свјетским винаријама и велесилама као што су Француска, Италија, Шпанија... Нама је битно да су аутохтоне сорте јако високо оцијењене – каже Вукоје.

За „Подруме Вукоје 1982“ година на измаку је била изузетно успјешна.

- Све је некако почело у Америци, гдје смо на једном престижном фестивалу освојили четири златне медаље. Према свим показатељима 2021. је једна од бољих година што се тиче бербе, али и резултата.  Након пандемијске 2020. године, која је била тешка, тржиште се опоравило на свим континентима гдје радимо и све се враћа у нормалу. Ове године напунићемо око 170.000 боца квалитетног вина. Ми смо произвођач који се базира на врхунским винима, а то постижемо и због чињенице да правимо само од грожђа из својих винограда и на тај начин контролишемо и примарну сировину од које добијамо одличан финални производ - закључује власник  „Подрума Вукоје 1982“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана