Видовић: Уз подршку Владе Српске превазиђене финансијске потешкоће у Новом Горажду

Срна
Foto: Срна

НОВО ГОРАЖДЕ- Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је општина Ново Горажде уз подршку власти Републике Српске успјела да превазиђе финасијске тешкоће и блокаду буџета, с којима се суочавала прије пет година, и да обезбиједи финансијску стабилност, те реализује многе инфраструктурне пројекте и допринесе локалном развоју.

Видовићева је након данашњег разговора са начелником општине Ново Горажде Милом Петковић рекла да је у ову општину у протеклих пет година уложено око 6,6 милиона КМ, а та средства су највећим дијелом усмјерена за подршку избјеглим и расељеним лицима, за шта је укупно издвојено око 3,9 милиона КМ.

"Значајна је и подршка привреди у виду подстицаја који у овом периоду износе 1,5 милиона КМ, а у подршку пољопривреди за Ново Горажде је издвојено готово пола милиона КМ. Значајна су улагања Србије у општини Ново Горажде и веома смо захвални за то. Посебно је значајан пројекат изградње Културно-омладинског центра за који је до сада дозначено 139.000 КМ", навела је Видовићева.

Она је истакла да ће Министарство финансија и Влада Републике Српске и даље пружати подршку како Новом Горажду, тако и свакој локалној заједници у Српској, дајући пун допринос развоју Републике Српске у цјелости.

Захваливши Видовићевој за посјету, начелник општине Ново Горажде Мила Петковић рекла је да је не тако давно општина Ново Горажде била у веома тешкој ситуацији и да је њен опстанак доведен у питање, али да је захваљујући предсједнику Републике Српске и Влади Српске, "заустављен точак пропадања и данас, послије четири године, стање општине је задовољавајуће".

"Дуг општине, са урачунатим каматама је износио 5.440.000 КМ, данас дуг износи 2.660.000 КМ, враћено је 2.780.000 КМ. Од општине која није била у могућности да извршава ни најосновније надлежности, полако, али сигурно стварамо, координисаним радом са нашим републичким институцијама, респектабилан локални систем, који у потпуности стоји на услузи свим грађанима", додала је Петковићева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана