Видовић: Привреди из фондова исплаћено више од 100 милиона КМ

Срна
Видовић: Привреди из фондова исплаћено више од 100 милиона КМ

ЈАХОРИНА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Влада Српске из Фонда солидарности и Компензационог фонда исплатила више од 100 милиона КМ помоћи привреди за превазилажење проблема изазваних вирусом корона, а све ради очувања радних мјеста.

Према њеним ријечима, током ове, али и наредне седмице, средства ће бити исплаћивана свим привредним субјектима којима није био забрањен рад, али су, због епидемије, имали пад промета.

“Вирус корона изазвао је многе проблеме, како привреди и буџету Републике Српске, тако и њеним грађанима, али је Влада на вријеме предузела одређене мјере. Ми смо међу првима у региону схватили да морамо помоћи привредницима како би се одржала радна мјеста”, рекла је Видовићева новинарима на Јахорини гдје је учествовала у раду округлог стола “Како одржати пословање у отежаним условима изазваним вирусом корона”.

Она је подсјетила на посљедњу мјеру Владе Републике Српске према којој ће Српска давати гаранцију за 70 одсто сваког појединачног кредита, не само за обртни капитал, већ и за технолошко унапређење, чиме ће се покушати олакшати микро, малим и средњим предузећима која имају проблема са колатералом и тешко долазе до банака.

Видовићева је најавила да ће сутра бити расписан тендер за банке и микрокредитне организације, те појаснила да ће у овом пројекту моћи да конкуришу финансијске институције које буду понудиле најмање камате.

“Сигурни смо да ће се банке, уз гаранцију државе од 70 одсто, укључити у овај пројекат и већ имамо њихов велики одзив, што ће представљати значајну помоћ привреди”, рекла је Видовићева.

Према њеним ријечима, тешко је прогнозирати шта ће се десити до краја године, тако да се не могу урадити пројекције.

“Спремамо се за неки наредни талас вируса корона, а прије свега са залихама у здравству, као и са одређеним мјерама које ће се предузимати у привреди”, истакла је Видовићева, те појаснила да ће те мјере бити усмјерене на области које буду највише погођене, као што су туризам, угоститељство, саобраћај, али се мора водити рачуна и о прерађивачкој индустрији.

Она је нагласила да се у овој години мора посветити велика пажња прерађивачкој индустрији, за коју је рекла да би требало да откупи све пољопривредне производе у Републици Српској који ће бити у овој години произведени.

“На тај начин ћемо помоћи нашим прерађивачима да откупе, прераде и да користимо наше производе, како би се што више смањио увоз”, рекла је Видовићева, те додала да ће Влада до краја године донијети и друге мјере које се односе на фискална и нефискална растерећења.

Видовићева је истакла да је Влада Републике Српске, и поред тога што је ситуација веома тешка, задовољна што у вријеме епидемије вируса корона није изгубљено много радних мјеста, као и да ће се трудити да то не буде ни у наредном периоду.

Она је навела да је без посла у Републици Српској остало до 8.000 људи, од чега је више од 3.000 било запослено на одређено вријеме, те да је у истом периоду запослено више од 3.000 људи.

“Свакако треба радити на томе да се поново врате људи који су остали без посла. Ми радимо на томе и биће сигурно обезбијеђено да они приме накнаду која им припада из Завода за запошљавање Републике Српске”, рекла је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана