Велике инвестиције спас за грађевинарство

Данијела Бајић
Велике инвестиције спас за грађевинарство

БАЊАЛУКА - Обим посла у грађевинарству у Српској у четвртом кварталу прошле године био је мањи за 4,5 одсто у односу на исти период 2018. а међу разлозима за тај пад, између осталог, је и недостатак квалификованих радника.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској је обим посла у високоградњи у посљедња три мјесеца прошле године у односу на исти период 2018. године био мањи за 7,9 одсто, док се у нискоградњи биљежи пад за два одсто. 

Секретар Удружења грађевинарства при Привредној комори РС Миле Петровић каже да се, уважавајући укупне трендове, стање у сектору грађевинарства РС не може оцијенити потпуно задовољавајућим, те да без отварања великих јавних инвестиција не треба очекивати велике помаке. 

- Ово је сектор који покреће и друге гране привреде те је због тога веома значајан раст сектора грађевинарства. Оно што је важно напоменути јесте чињеница да је грађевински сектор у фази експанзије посебно у области станоградње, што резултира повећањем броја нових станова - казао је Петровић.

Додао је да тренд пада вриједности извршених радова у грађевинарству  лежи у чињеници да је у претходном периоду био актуелан већи број инфраструктурних пројеката који су знатно утицали на вриједност изведених грађевинских радова у прошлој години. 

- Ограничавајући фактор развоја грађевинарства је чињеница да је све мањи број квалификованих радника који на адекватан начин могу одговорити радним задацима у области грађевинарства. Све је мање и младих које ова врста посла занима да би могли преузети знање од "старијих" радника а који су пред заласком каријере - каже Петровић.

Домаћа предузећа, истиче он, имају огроман проблем са недостатком стручне радне снаге и врло је тешко очекивати да ће се из домаћих ресурса стање у наредном периоду поправити, иако у сектору грађевинарства стално долази до повећања радничких зарада.

- Један од начина превазилажења овог проблема је преквалификација занимања непотребних тржишту рада у занимања за која привреда има потребу, дакле програмима оспособљавања одраслих. Потребу рјешавања овог проблема препознала је и Привредна комора РС, која је формирала Едукативни центар - нагласио је Петровић.  

Директор лакташке фирме "Марковић инвест - РМ" Раде Марковић каже да је задовољан обимом посла, те да његово предузеће није осјетило ни у једном моменту кризу. 

- Пуним капацитетом радимо нон-стоп осим у јануару, када сам радницима дао слободно због празника. Ове године очекујемо још више посла, због чега стално примам нове раднике - казао је Марковић. 

Обимом посла у прошлој години задовољан је и власник предузећа "Дарко комерц" Дарко Сикимић који каже да ове очекује још више посла. 

- С обзиром на то да се бавимо производњом и продајом бетона са сигурношћу могу да тврдим да је посла било. А ако се по јутру дан познаје, онда ће ова година бити још боља што се тиче грађевинарства - казао је Сикимић.   
 

Производња у грађевинарству прошле године у поређењу са 2018. 

КВАРТАЛ       ПАД 
први             - 2,9% 
други            - 6,6% 
трећи           - 8,6% 
четврти        - 4,5%   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана