Велика потражња погурала станоградњу

Милијана Латиновић
Велика потражња погурала станоградњу

БАЊАЛУКА - Велика потражња за становима с краја прошле године охрабрила је грађевинаре широм Српске, који за предстојећу сезону кују велике планове и намјеравају да повећају обим посла и до 20 одсто.

Истичу то за “Глас Српске” у појединим грађевинским предузећима, наглашавајући да пандемија вируса корона није стала на пут неимарима.

Директор приједорског предузећа “МБ модул” Милан Мамлић рекао је да је велика потражња за становима које граде у Приједору и Бањалуци утицала на то да за ову сезону планирају повећати обим посла и до 20 одсто.

- Пандемија је у првом кварталу прошле године утицала на смањење потражње за становима, али се то веома брзо почело враћати у нормалу и већ крајем прошле године потражња је била на истом нивоу као прије појаве вируса - казао је Мамлић.

Додао је да су се цијене пред крај прошле године, бар у граду на Сани, кретале око 1.800 марака по квадрату, те да су већ сада скочиле за око 50 марака, а узрок томе је поскупљење грађевинског материјала.

- У просјеку су цијене квадрата веће за три до пет одсто у односу на крај прошле године - појаснио је Мамлић.

Пуне руке посла имају и у бијељинском предузећу “Бук промет” које се, осим изградњом станова, бави и нискоградњом и хидроградњом.

- Није било смањења обима посла. Све што смо започели и завршили смо. Већину станова продамо још док су у изградњи. За ову годину већ имамо договорене послове - рекли су у овом предузећу и нагласили да је највећа потражња за становима површине од 30 до 50 квадрата.

У предузећу “Бук промет” истичу да су најчешћи купци станова Семберци који живе и раде у иностранству и млади брачни парови.

Да ће на градилиштима и те како бити посла овог љета потврђују и подаци Републичког завода за статистику према којима је број издатих грађевинских дозвола у јануару ове у односу на исти мјесец прошле године већи за 75 одсто.

- Број предвиђених станова за градњу у јануару 2021. године у односу на јануар 2020. године био већи је за 120,1 одсто, а у односу на просјечан број предвиђених станова за градњу у 2020. години већи је за 18,3 одсто - навели су у Заводу за статистику.

Статистичари су израчунали да је у јануару ове године издата 91 грађевинска дозвола, од чега 81 у области новоградње, а планирана је изградња 471 стана. Од укупног броја планираних станова, чак 51,8 одсто су двособни, док свега 2,5 одсто отпада на петособне и станове веће квадратуре.

Арматура

Милан Мамлић истиче да су цијене арматуре скочиле од 21 до 25 одсто, у зависности од профила арматуре.

- То поскупљење повукло је за собом и раст цијена неких других производа на које утиче челик, за 12 до 15 одсто, а све то поскупљује наш рад. Најављено је и поскупљење струје за привреду, тако да ћемо видјети шта ће се дешавати - рекао је Мамлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана