Веће плате возачима науштрб намета

Анита Јанковић Речевић
Веће плате возачима науштрб намета

Бањалука - Превозници из Републике Српске затражиће од Владе пореске олакшице какве годинама имају предузећа у области коже и текстила, а сву разлику новца планирају да преусмјере на повећање плата возачима, будући да већ дуже вријеме муку муче да задрже раднике.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС и директор “Аутопревоза” Дејан Мијић каже да је ситуација у овој бранши веома тешка јер су суочени са масовним одливом возача и нелојалном конкуренцијом страних и превозника из ФБиХ.

- И у теретном и у путничком саобраћају једва успијевамо пронаћи возаче јер људи масовно одоше у иностранство. Не можемо рачунати ни на генерације које завршавају средњу школу јер Закон о безбједности саобраћаја предвиђа да возач Д категорије мора имати навршене 24 године живота, што је додатни проблем. Једини начин да задржимо раднике је повећање плата и то што прије - каже Мијић. Додаје да је финансијска ситуација у предузећима која се баве превозом робе и путника доста тешка и да нису у стању самостално подизати плате, због чега су приморани да траже помоћ Владе РС.

- На данашњој сједници Извршног одбора Удружења донијећемо одлуку да Влади упутимо иницијативу којом ћемо тражити да нам се смањи паушал за порезе и доприносе на висину оних које плаћају предузећа из области коже и текстила. Уколико нам Влада изађе у сусрет и изједначи нас са индустријом коже и текстила, сва средства добијена од те разлике усмјерићемо на повећање плата возачима - рекао је Мијић. 

Предсједник Извршног одбора Удружења саобраћаја и веза Горан Старчевић каже да се ова бранша не смије довести у ситуацију да остане без радника, с обзиром на то да обављају веома осјетљиву дјелатност која се директно тиче свих грађана Српске.

- Директне линије се морају одржавати. Не можемо рећи данас нећемо возити, немамо радника, сутра ћемо. Наши проблеми са недостатком радника су далеко израженији у односу на индустрију коже и текстила, а њихова основица на порезе и доприносе је 25 одсто просјечне бруто плате, а наша 63 одсто. Сматрамо да је више него оправдано да будемо изједначени по том питању - истакао је Старчевић и додао да се нада да ће им Влада изаћи у сусрет, с обзиром на то да показује доста слуха за привреду.   

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић истиче да ће од Владе РС тражити да буду ослобођени плаћања пореза приликом куповине камиона и аутобуса.

- Тражићемо исти третман као производна предузећа која су ослобођена плаћања пореза приликом куповине разних машина, као основног средства за рад. С обзиром на то да ми спадамо у услужне дјелатности, нисмо ослобођени тог пореза, што нема апсолутно никаквог смисла, нарочито ако се узме у обзир да нови камион или аутобус кошта неколико пута више од производних машина - навео је Грбић и додао да је и то један од начина који би могао допринијети расту плата у области саобраћаја.

У најави нови одлив

Никола Грбић тврди да према најновијим подацима Српској тренутно недостаје 4.500 професионалних возача.

- У посљедњих седам дана напустила су ме два млада возача која су са породицама отишла на запад. Млади одлазе сваки дан, а ситуација би ускоро могла бити још гора јер је Њемачка од Нове године уводи нове олакшице, па ће сви који буду жељели моћи отићи без потешкоћа - тврди Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана