Уз подстицаје задовољни и радници и послодавци

Милош Васиљевић
Уз подстицаје задовољни и радници и послодавци

БАЊАЛУКА - Министарство привреде и предузетништва Српске одобрило је више од десет милиона КМ за 516 привредних субјеката који су у петом обрачунском периоду, од јула до децембара прошле године, исплатили увећану плату за 19.752 радника, a предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже за “Глас Српске” да је ово добра мјера која помаже, како раднику, тако и послодавцу.

- Свака врста подстицаја која има за циљ да дође до раста стандарда запослених, а с друге стране да помогне послодавцима да повећају плате је добродошла - рекао је Рачић.

Ипак, како каже, треба можда размишљати и другим методама помоћи у вези са повећањем плата.

- Нису сви послодавци задовољни таквим начином подстицаја, јер они који исплаћују веће плате од оних које су предмет ових подстицаја су на неки начин у подређеном положају. Ако један радник има плату 1.500 КМ, а радник код другог послодавца има плату од 1.000 КМ, он му повећа плату на 1.200 КМ, он за то повећање има стимулацију, а онај који има 1.500 КМ нема никакву стимулацију, он је са већом платом, али нема помоћ - казао је Рачић.

Наглашава да је добра подршка и оријентација Владе Српске да покуша да стимулише послодавце који раде на повећању плате.

- Треба размислити да модел расподјеле буде праведнији јер у неком смислу поједини послодавци на тај начин покушавају онај дио плате у коверти да претворе у легалне оквире - апострофирао је Рачић.

Директор “Дрвопродекса” Дарко Партало рекао је за “Глас” да његовој фирми, која запошљава 420 радника, ова мјера иде наруку.

- То нас подстиче да додатно дижемо плате, а све је лакше уз подстицај. Осим тога, лијеп је осјећај да Влада Српске води рачуна о привредницима, не само кроз поврат дијела доприноса него и кроз подстицаје за улагање за набавку нове технологије, што диже продуктивност, али и саме плате - казао је Партало.

У саопштењу Министарства се наводи да је захтјеве за подстицај за повећање плате радника, за овај обрачунски период, поднијело укупно 576 привредних субјеката, који су имали могућност да до 1. марта ове године поднесу захтјев путем апликације “е-подстицај”, која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва.

Укупан износ подстицаја за повећање плата који је одобрен од првог обрачунског периода, од јула до децембра 2019. године, до сада износи око 32 милиона КМ, наведено је у саопштењу.

У Министарству су напоменули да је обрада преосталог дијела захтјева у финалној фази, након чега ће услиједити исплата средстава за подстицаје за повећање плата.

Тржиште

Дарко Партало каже да је у дрвопрерађивачкој индустрији, па самим тим и у фирми на чијем је он челу, потражња велика након короне, када су фирме функционисале у веома тешким условима.

- Имамо посла за четири мјесеца унапријед. Добра је потражња за нашим производима, 90 одсто извозимо и већина дрвне индустрије биљежи рекордне резултате у посљедње вријеме - рекао је Партало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана