Уз подстицаје у малим и средњим предузећима прате трендове и чувају занате

Милијана Латиновић
Уз подстицаје у малим и средњим предузећима прате трендове и чувају занате

БАЊАЛУКА - Више од милион марака на располагању је малим и средњим предузећима у Републици Српској како би дигитализовали и иновирали производњу, али и очували старе и умјетничке занате.

Министарство привреде и предузетништва РС јуче је објавило јавни позив за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа, а како кажу, фонд ће по потреби бити увећан.

За подстицаје за дигиталну трансформацију, техничке иновације и очување старих и умјетничких заната и домаће радиности планирано је 820.000 КМ, док је за подстицаје за организовање заједничког наступа малих и средњих предузећа на сајму, односно изложби и за организовање сајма или конференције, планирано 187.000 марака.

У ресорном министарству појашњавају да, када је ријеч о дигиталној трансформацији, суфинансирају искључиво нови пројекат са око 80 одсто од вриједности оправданих улагања која могу износити од 10.000 до 30.000 марака. Када је ријеч о техничким иновацијама, финансирају искључиво завршене пројекте са 50 одсто од вриједности оправданих улагања, која могу бити у распону од 3.000 до 60.000 КМ.

За очување старих и умјетничких заната и домаће радиности суфинансирају се нови пројекти са 80 одсто, а на исти проценат помоћи мала и средња предузећа могу рачунати и када је ријеч о организовању заједничких наступа на сајмовима.

У предузећима која су лани добила подстицаје кажу да је свака марка уложена у нову технологију, дигитализацију и иновацију производње инвестиција, а не трошак.

Захваљујући износу од скоро 4.000 марака и билећко предузеће “Пчелица Маја”, у чијем погону настају најљепши одјевни предмети за најмлађе, приводи крају оснивање интернет продавнице.

- Већ смо дигитализовали дио производње, у завршној фази је формирање наше дигиталне продавнице. Пратимо трендове и уводимо дигиталну продају која би требало да буде у функцији за око мјесец - рекао је власник фирме Драго Вујовић, нагласивши да су ови подстицаји добродошли у вријеме кризе и отежаног пословања.

Међу онима који су уз подстицаје остварили зацртане планове је и предузеће “Exclusive lingerie” из Бањалуке, које је лани добило 9.316 КМ.

Технички директор тог предузећа Борис Толимир рекао је “Гласу” да планирају да се пријаве и на овогодишњи јавни позив.

- Прошле године смо аплицирали за аутоматизацију производних система кроз софтверска рјешења - казао је Толимир.

Пријава

Јавни позив, који је осим у “Гласу Српске” објављен и на интернет страници Министарства привреде и предузетништва РС, отворен је 15 дана.

- Све неопходне обрасце заинтересовани могу пронаћи на страници министарства. Осим достављања потребне документације у материјалном облику, подносилац захтјева обавезан је да на адресу министарства и у електронској форми на УСБ-у достави захтјев, пројекат и спецификације - наведено је у позиву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана