Уз гаранције одржали пословање

Милијана Латиновић
Уз гаранције одржали пословање

БАЊАЛУКА - Гарантни фонд Републике Српске одобрио је до сада гаранције у износу од 37,12 милиона марака за ублажавање посљедица пандемије вируса корона, а у предузећима на чији захтјев је позитивно одговорено кажу да су захваљујући гаранцијама много лакше и брже дошли до кредита.

Циљ овог фонда је олакшавање приступа финансијским средствима за микро, мала и средња предузећа, издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту одобреном од финансијске организације.

Према подацима наведеним на интернет страници Гарантног фонда, до сада су одобрене 383 гаранције за нешто више од 53 милиона марака кредита привредних субјеката. Износ гаранције је 70 одсто укупног износа кредита.

Међу предузећима којима је у овој години одобрена гаранција је и пекара “Златно зрно” из Источног Сарајева, којој је захваљујући подршци Гарантног фонда у мају ове године одобрен кредит од 150.000 марака.

- Кредит је одобрен много брже јер је Гарантни фонд гарантовао за нас. Новац смо уложили у набавку репроматеријала. Раст цијена се више не може испратити, а ситуација је, чини ми се, тежа сада него у јеку пандемије. Поједине сировине су поскупјеле два, па и три пута. Уложили смо новац од кредита како бисмо одржали пословање - рекао је за “Глас Српске” власник предузећа Драган Остојић.

Додао је да имају 100 стално запослених, али да ни њих није заобишао проблем недостатка радне снаге.

- Осим тога, имамо још двадесетак радника који пролазе кроз фирму преко Задруге и да нам није њих и средњошколаца, били бисмо у ситуацији да поједине радње затворимо - казао је Остојић.

Гаранција је у марту ове године одобрена и бањалучком предузећу “Дрвопродекс” за зајам од 500.000 марака.

- То је веома добар програм, који сигурно у значајној мјери помаже привредницима. Кредит који смо подигли намијењен је за обезбјеђење соларних панела како бисмо почели производити електричну енергију за властиту потрошњу - рекао је директор тог предузећа Дарко Партало.

Нагласио је да се и дрвна индустрија као и сви други сектори привреде суочава са недостатком радне снаге, али да “Дрвопродекс” повећањем плата и разним видовима помоћи за запослене успијева да сачува број радника.

Услови

На интернет страници Гарантног фонда РС наведено је да овај вид гаранције могу добити привредни субјекти са сједиштем у Српској који нису били у финансијским потешкоћама на дан 31. децембар 2019. године, али тренутно имају потешкоће у пословању које су настале као посљедица пандемије “ковида 19”. Микропредузећа, предузетници и пољопривредна газдинства могу добити гаранције за износе до 50.000 КМ, мала предузећа за највише 200.000 КМ, а средња предузећа за максимално 400.000 КМ. Рок отплате кредита је најдуже седам година, укључујући грејс период, који може бити од три до 12 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана