Увозимо туђе, а домаће труне

Јелена Станић
Увозимо туђе, а домаће труне

БАЊАЛУКА - Упркос подацима да је из БиХ у првих девет мјесеци ове године извезена роба вриједна око десет милијарди КМ, што је за 33,1 одсто више него у упоредном периоду лани, а увоз повећан за 24,2 одсто, те је досегао цифру од 15,3 милијарде КМ, упућени сматрају да је ова година само номинално боља од претходна, али не и финансијски.

Према подацима Агенције за статистику БиХ,  покривеност увоза извозом износила је 65,9 одсто, док је спољнотрговински робни дефицит био 5,2 милијарде КМ.

- Спољно трговински робни дефицит је од јануара до октобра ове године био око 500 милиона марака већи него лани у истом периоду, када је та цифра била 4,7 милијарди КМ - показали су подаци Агенције.

Статистичари су израчунали да је извоз из БиХ у земље ЕУ од јануара до октобра износио 7,4 милијарде КМ, што је за 35 одсто више него у истом периоду лани, а увоз је био за 22,2 одсто већи него 2020. године и достигао је цифру од 9,1 милијарду марака.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић казао је за “Глас Српске” да је главни разлог за повећање и увоза и извоза отварање граница након закључавања због пандемије вируса корона.

- Проценти често заваравају, а прави показатељ позитивних или негативних кретања у спољнотрговинској размјени је спољнотрговински дефицит - рекао је Васић, додајући да је ова година само номинално боља од претходне. Како је казао, ако се посматра финансијска страна, на нереалну слику ове размјене утиче и повећање цијена, што је довело до тога да мања количина робе кошта више.

- То ће се тек примијетити касније, јер се драстично повећање цијена робе догодило у другој половини ове године - појаснио Васић.

Додаје да су произвођачи из западних земаља конкурентнији од наших јер имају бољу технологију и веће подстицаје, али да треба обратити пажњу која се роба увози из иностранства.

- Неку робу, као што су вода, воће, поврће и пиво, не би ни требало толико да увозимо, јер је можемо намирити из домаће производње. Извозимо јабуке, а из Пољске увеземо много више - рекао је Васић, додајући да већу количину овог воћа можемо пласирати на страно тржиште јер добар дио пропада у воћњацима.

Рјешење за овај проблем Васић види у стимулацији домаће производње.

- Боље цијене домаћих производа могу се постићи или већом продајом или додатним подстицајима. Наши људи још нису развили свијест о куповини домаћих производа, те је извјесно да је то процес који ће дуже трајати - истакао је Васић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић сматра да грађани заборављају да су домаћи производи и те како квалитетни, те да најчешће посежу за страним. 

- Западне земље улажу много новца у рекламе, односно промоцију својих производа. Нажалост, наши произвођачи немају исте услове као они - рекла је Марићева, додајући да је рјешење континуирана промоција домаће робе. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана