Увоз житарица у БиХ 11 пута већи од извоза

Срна
Увоз житарица у БиХ 11 пута већи од извоза

САРАЈЕВО - БиХ је прошле године извезла житарице у вриједности 18,2 милиона КМ, што је за 63,4 одсто више од претходне године, док је увоз износио готово 208 милиона КМ и већи је за 0,8 одсто него у 2019. години.

Покривеност увоза извозом лани износила је 8,7 одсто, а претходне године 5,4 одсто, наводи се у анализи Спољнотрговинске коморе БиХ.

“По вриједности, раст извоза забиљежен је код пшенице и суражице, што се приписује извозу за Хрватску и Турску, међутим, с друге стране, имали смо и повећање увоза од 2,3 одсто, а вриједносно је тај увоз био преко 124 милиона КМ”, истичу из Коморе и додају да је повећање извоза у прошлој години забиљежено код кукуруза, и то 45,5 одсто.

Што се тиче увоза лани, његов раст забиљежен је још код риже, и то за 16,4 одсто у односу на претходну годину.

Готово сав извоз пшенице и суражице ишао је у Хрватску и Турску, док се кукуруз, поред ове двије земље, извозио и у Србију.

БиХ је пшеницу и суражицу највише увозила из Мађарске, и то у вриједности већој од 68 милиона КМ, из Хрватске 29 милиона КМ, а из Србије већој од 25 милиона КМ, док је кукуруз највише долазио из Србије, одакле је увезено ове житарице у вриједности од 52,2 милиона КМ, те Хрватске 10,4 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана