Увезено мање сладоледа за више новца

Јана Кезић
Увезено мање сладоледа за више новца

БАЊАЛУКА - У БиХ за првих шест мјесеци ове године увезен сладолед у вриједности од 20,7 милиона КМ, што је за 965.061 КМ више у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у првом полугодишту на тржиште БиХ стигли су производи у вриједности већој од 20,7 милиона КМ, док је у истом периоду прошле године увоз био тежак око 19,7 милиона КМ. Како додају, највише сладоледа је увезено из Хрватске и то у вриједности нешто већој од 10,4 милиона марака.

- Осим из Хрватске, сладолед се у БиХ највише увозио из Србије, Мађарске, Сјеверне Македоније, Пољске и Словеније. Међу државама из којих увозимо ледене производе су и Румунија и Турска - истакли су у УИО БиХ.

Судећи по подацима УИО, уочљиво је да је на домаће тржиште у овој години увезено мање сладоледа него лани, али је, с обзиром на веће цијене ових производа, вриједност увоза већа за милион КМ.

Нагласили да су становници БиХ током шест мјесеци 2021. године конзумирали 4,2 милиона килограма сладоледа, док је у овом полугодишту стигло око 4,09 милиона килограма. Подаци УИО показују још и да БиХ током ове године није извезла ни грам сладоледа.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је за “Глас Српске” да у БиХ нема производње па тако ни извоза индустријског сладоледа. Појаснио је да је то зато што улазак у ову грану привреде није нимало једноставан, јер су почетна улагања изузетно висока.

- Да би производња сладоледа била исплатива, мора постојати тржиште, а тржиште БиХ је мало. С друге стране, улазак на тржиште других земаља је проблематично - рекао је Тривић. Објаснио је да тржиште Србије, Хрватске, Словеније држи “Ледо”, који је власник и “Фрикома”. Додао је да је у ранијем периоду у БиХ било неколико покушаја покретања производње индустријског сладоледа, али да су се неславно завршили.

- Када је било покушаја да неке локалне компаније крену у тај бизнис, “Ледо” је куповао те компаније. Велики играчи морају држати производњу сладоледа, а ту нажалост “мали” не могу да парирају - казао је Тривић.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић казао је да домаћа производња индустријског сладоледа не постоји, али због тога постоје многе занатске, односно посластичарске радње које производе ову ледену посластицу.

- Ради се о производњи у којој је опрема изузетно скупа, првенствено се мисли на камионе-хладњаче те расхладне витрине и фрижидере. Осим тога, у овој бранши скуп је и маркетинг те дистрибуција па се ми као мало тржиште ослањамо на увоз сладоледа, првенствено земаља из окружења - рекао је Благојевић.

Када би се поједине фирме и упустиле у ову врсту производње, како каже Благојевић, због малог тржишта морале би да се окрену извозу.

- У том случају у производњи би морали учествовати и неки други сродни производи, а не само сладолед - казао је Благојевић.

Потрошачи

У Удружењу за заштиту потрошача “Природа” из Братунца кажу да је потребно створити прилике да имамо више извоза него увоза сладоледа.

- Постоје разне кампање у БиХ које гласе да је наше боље и да купујемо домаће. Међутим, увозни лоби потрошачима намеће страну робу. Сигурно је да би вјероватно сви куповали домаће да тржиште није преплављено страном робом, која је неријетко сумњивог квалитета - казала је Жељана Пјевалица из овог удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана